VidékfejlesztésHamarosan újra lehet pályázni

2017. augusztus 1., kedd, Gazdakör

A Vidéki Beruházásokért Kifizetési Ügynökség honlapjára felkerült a Támogatás az élelmiszeripari termékekkel való ellátásban szereplők közreműködésére című, 16.4 számot viselő intézkedésnél az eligazító pályázási füzet egy újabb, most még csak tanulmányozható változata. Ez arra utal, hogy néhány napon belül újra lehet majd pályázni.


A 16.4 számú intézkedés újdonságnak számít, atipikus pályázat, a vidékfejlesztési terv első évében nem is írták ki. A tavalyi kiírási lehetőséget a megyéből három partnercsoport használta ki, az alábbiakban bővebben is írunk róluk. A sikeresen pályázó, partnerkapcsolatot létrehozó társaság legtöbb 100 ezer eurót kaphat támogatásként, önrész nem szükséges. Viszont, ha a pályázat útján a feldolgozásra használt felszerelések, gépek vásárlását is meg szeretnék valósítani, a támogatás mértéke csak 50 százalékos. Az intézkedés célja, hogy támogassa a mezőgazdasági termelők, a feldolgozók és a forgalmazók (üzletek, vendéglők, szállodák, vidéki panziók) közötti, ún. rövid láncú közreműködést és ellátást, valamint a helyi piacok fejlesztését.
A piaci szereplőknek – termelő, feldolgozó és forgalmazó – partneri szerződést kell kötniük, de az lehet például a községi tanács is. A partnereknek egy hivatalos vezetőt kell kinevezniük, aki a pályázat lebonyolításáért is felel. A megpályázott pénzt felhasználhatják feldolgozóüzemek és műhelyek korszerűsítésére, a feldolgozott termékek kiszállítására alkalmas haszonjárművek, számítástechnikai és elektrotechnikai felszerelések vásárlására, késztermékeik reklámozására – pl. termékismertető összejövetelek szervezésének költségei, reklámkiadványok, reklámfüzetek nyomtatási költségei­nek, reklám céljából létrehozott honlap költségeinek kifizetésére, az írott sajtóban, rádióban vagy televízióban megjelenő termékreklámok kifizetésére –, a termék levédési költségeinek elszámolására, közös termékbemutató és forgalmazó üzletek létrehozására, bolti berendezések megvásárlására, illetve kiállításokon való részvételek költségeinek kifizetésére is elkölthető. A pályázott összeg  egy része a partnerségi kapcsolat működtetésére is fordítható.
A vidékfejlesztési irodától kapott információink szerint a tavalyi kiíráson a megyéből három pályázatot tettek le. Az egyik partnerségvezetője az Agrosic Közösségfejlesztési Egyesület, a másiké az illyefalvi LAM Alapítvány, a harmadiké a saramási (Bodza-vidék) tejfeldolgozó. Az első két partnerségi pályázat esetében megtörtént az országos rangsorolás, és kifizethetőnek találták az igénylést, a napokban meg is kötik a támogatási szerződést. A Bodza-vidéki partnerség pályázatát még nem rangsorolták országos szinten, a megyei vidékfejlesztési hivatal szakemberei megfelelőnek találták.
Az első pályázatban öt partner állt össze: az alapanyagot biztosító növénytermesztők, -feldolgozók és egy panzió. A pályázat célja, hogy egy-egy helyi pityókás házikenyér-, kürtőskalács- és mézeskalács-készítő termékeit reklámozzák. A LAM Alapítvány által vezetett partnerség célja az illyefalvi kis tejfeldolgozó sajátos termékeinek reklámozása, az egészséges élelmiszer-fogyasztás előnyei­nek ismertetése, valamint a helyi piac fejlesztése. Itt is a partnerségben több szereplő vesz részt, a LAM Alapítvány sokéves tapasztalatával segíti a pályázat sikeres lebonyolítását. A tagok közt vannak tejtermelő gazdák, akik a tejkészítmények alapanyagát biztosítják, a termékforgalmazásban és reklámozásban részt vállal egy bikfalvi panzió is. A pályázati pénzből mindkét esetben számítógépes felszereléseket, illetve a termékek kihordására alkalmas haszonjárműveket is vásárolnak. Az elnyert pályázati pénzek értéke mindkét esetben 85 000 euró körüli.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2017-08-01: Gazdakör - Bokor Gábor:

Vissza nem térítendő támogatások gyümölcsösökre

Uniós alapok igényelhetők gyümölcsösök létesítésére, meglévők újratelepítésére. A finanszírozást az Országos Vidékfejlesztési Terven keresztül, a 4.1-es, Befektetések a gyümölcsösökbe című alintézkedésen át biztosítják.
2017-08-01: Gazdakör - Bokor Gábor:

Számítástechnika a farmokon

Az új technológiákat kedvelő gazdák mobiltelefonjukról ellenőrizhetik farmjuk teljes működését. Az Olt megyei Ştefan Stănescu mezőgazdász és a programozásban jártas unokatestvére, Mihai Stănescu kifejlesztette az Agriso programot, amelynek segítségével megvalósítható a farm teljes kontrollja. Az országban már sokan használják az applikációt, ennek köszönhetően többek között 20 százalékkal sikerült csökkenteniük az üzemanyag-fogyasztást – írja az Agronews.ro.