Negyedszer tartottak Bardocz-világtalálkozót

2017. augusztus 9., szerda, Közélet

Vasárnap negyedik alkalommal gyűltek össze a Bardócz, Bardocz, Bardóczi családok és leszármazottaik közösen ünnepelni, emlékezni, a rokoni kapcsolatokat erősebbre fűzni, és a családfákon keresztül új rokonságokat felfedezni. Ezúttal Csíksomlyó és Csíkszereda volt a világtalálkozó helyszíne.


Vasárnap reggel Csíksomlyón várták a világtalálkozó résztvevőit, a vendégeket a Fodor-kertben fogadták az esemény főszervezői, ifjú Bardocz László és felesége, Réka. Nyilvántartásba vették a családokat, kiosztották az emléklapokat, a kártyanaptárakat, amelyeket a futásfalvi és a nagybaconi Bardóczok címerei díszítettek, akárcsak a rendezvény ajándékplakettjét, amely szintén erre az alkalomra készült el egy-egy névre szóló kitűzővel együtt. Ugyanakkor a vendéglátó házaspár kürtőskaláccsal és tepertős pogácsával kínálta a résztvevőket.
Az ünnepélyes megnyitót fél tizenegykor tartották, elsőként és a szervezők nevében ifjú Bardocz László köszöntötte az ünneplőket, majd Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere méltatta a rendezvényt. Beszédében az összetartozás fontosságára, a hívó szó pontos és időszerű betartására, a székelység összetartó erejére hívta fel a figyelmet.
A kézdivásárhelyi Beke Ernő – maga is Bardócz-leszármazott – köszönetet mondott mindazoknak, akik ismét eljöttek együtt ünnepelni. Ausztráliából, Németországból, Svédországból, Magyarországról érkeztek Bardoczok és leszármazottak, de a székelyföldi települések Bardoczai is szép számban jelen voltak. Beke beszéde második felében a Bardóczok történetét ismertette. A Fodor-kerti ünnepség zárásaként megkoszorúzták az újonnan felállított és megszentelt kopjafát, illetve a hősi Székely Hadosztály emlékművét. Az ünnepség a csíksomlyói kegytemplomban folytatódott, misét celebrált és áldást osztott László Rezső pálos novícius.
Az ünneplők Csíksomlyóról Csíkszeredába vonultak át, a több mint kétszáz résztvevő a Hargita Vendégváró termében ünnepelt, ahol a Bardóczok rokoni kapcsolatainak kiterített, tizenöt méter hosszú tekercsét tanulmányozták, egészítették ki újabb adatokkal, akárcsak a nagybaconi családfát, amit Bardocz Tünde hozott el ez alkalomra. A futásfalvi és a nagybaconi Bardócz-címer kifaragott darabjait is meg lehetett tekinteni a két Bardócz-címeres zászló társaságában. Az ünnepség végén Beke Ernő bejelentette: a Bardócz, Bardocz, Bardoczi… családok és leszármazottaik ötödik világtalálkozójának helyszíne Kézdivásárhely lesz jövő esztendő augusztusának első vasárnapján.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 181
szavazógép
2017-08-09: Közélet - Nagy D. István:

Kevesebb a bűncselekmény (Félévértékelő a rendőrségen)

Összességében jó fél évet zárt a Kovászna Megyei Rendőrkapitányság, legalábbis az intézmény össze­sítőjéből erre lehet következtetni: a bűncselekmények visszaestek az előző év azonos időszakához képest. Viszonylag magas ellenben a közlekedési kihágások aránya. A bűncselekmények közül leggyakoribbak a vagyon ellen elkövetettek.
2017-08-09: Közélet - Nagy D. István:

Közelednek a végéhez (Kutyaszámlálás Sepsiszentgyörgyön)

Nagyjából még néhány napra van szüksége a megyeszékhely önkormányzatának, hogy lezárja a múlt hónap elején már csúszással indított ebszámlálást. A cél gátat vetni a kóbor kutyák szaporodásának oly módon, hogy felleltározzák a városban élő állatokat, és besegítenek a nem fajtiszta példányok ivartalanításába.