HegymászásTulit és Csenteri megmászta a Khan Tengrit

2017. augusztus 9., szerda, Sport
A sepsiszentgyörgyi Tulit Zsombor és Csenteri Levente augusztus 7-én, hétfőn kora délután megmászta a 7010 méter magas Khan Tengri-csúcsot, amely a Föld leg­északibb hétezres orma. Teljesítményük újabb mérföldkő a Székelyek a magasban expedíciósorozat folyamatosan íródó történelemében.
  • Fotó: Tóásó István
    Fotó: Tóásó István

A sikeres csúcsmászást tíznapos akklimatizációs időszak előzte meg, amely alatt a háromszéki alpinisták az alaptáborból kiindulva kiépítették az egyes, kettes, illetve hármas tábort, de sikerült feljutniuk a 6371 méter magas Csapajev-csúcsra is. Sajnos, a Tien Shan-expedíció első szakaszában a négytagú csapat megfogyatkozott: Tóásó István magas vérnyomása miatt – orvosuk javaslatára – nem folytathatta az utat, és az egyes táborból vissza kellett fordulnia, míg Szabó Attila a kettes táborban döntött a visszatérés mellett.
A Csapajev megmászása után Tulit Zsombor és Csenteri Levente az alaptáborban töltött kétnapos pihenőt követően, augusztus 3-án vágott neki a Khan Tengri megmászásának. Közlésük szerint minden az eredeti terv szerint haladt, még akkor is, ha útjukat kitartó havazás nehezítette. A csúcstámadás a hármas táborból indult hajnali 3 órakor, s tizenkét nagy nehézségű sziklamászás után 15 órakor értek fel a meredek csúcsra. Onnan üzenték: „Megmásztuk a csúcsot! Mindketten. Hajrá, Székelyföld!!!” Hétfő este szerencsésen visszatértek a hármas táborba, és terveik szerint pénteken Karkarában lesznek.
A Garmin inReach Explorer+ jóvoltából a csapatmozgás folyamatosan követhető volt a világhálón – ez országos premiernek számított a hazai hegymászásban. A mostani magashegyi túra is a Székelyek a magasban expedíciósorozat része volt, amelynek célja a világ hét kontinense legmagasabb ormainak meghódítása.
Az expedíció támogatói: KBS Sped, Diószegi Pékség, Depo, Bioeel, MultiNr, Garmin, T3 Kiadó, Sepsiszentgyörgy és Székelyudvarhely Városi Tanácsa, Kovászna és Hargita Megye Tanácsa. Partnerek: Aquila SK, Prevent Mozgásközpont, Healthy Vibes, Háromszéki Közösségi Alapítvány, Székely Nemzeti Tanács, AlterNet. (t)
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 161
szavazógép
2017-08-09: Közélet - Iochom István:

Folytatják az aszfaltozást (Kézdivásárhely)

Kézdivásárhely idei költségvetéséből az utak javítására és karbantartására 4 430 000 lejt különítettek el – az előző évekhez viszonyítva ez nagyobb összeget jelent –, ebből eddig több helyen is aszfaltoztak.
2017-08-09: Sport - :

Csapatbemutató és prológ (Kerékpározás)

Ma a sepsiszentgyörgyi hivatalos csapatbemutatóval és prológgal kezdetét veszi a tizenegyedik Székelyföld Kerékpáros Körversenye. A főtéren felállított színpadon 18 órától mutatkoznak be a viadal résztvevői, egy órával később a Szent György-szobor elől 30 másodpercenként indulnak útra a versenyzők, akik 5,3 km megtétele után ugyanide érkeznek vissza.