Családok Szent István-napi találkozója

2017. augusztus 21., hétfő, Közélet

Első alkalommal – de hagyományteremtő szándékkal – szervezett családi napot a kovásznai római katolikus egyház, karöltve a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesületével, a Szent Gellért Lovagrend Márton Áron Tartományának közreműködésével. Az eseményt a Szent István-ünnepre való készülődés jegyében szervezték, így Szent István-napi Családi Napként nevesítették. A rendezvény célja lehetőséget biztosítani a családoknak az együttlétre Isten körül, a templom árnyékában – mondta el érdeklődésünkre Péter Arthur plébános.

  • Mindenki szórakozhatott a kovásznai családi napon. A szerző felvétele
    Mindenki szórakozhatott a kovásznai családi napon. A szerző felvétele


Szombaton kis- és nagycsaládosok gyűltek össze a kovásznai katolikus templom kertjében, felekezethez való tartozástól függetlenül, így az esemény ökumenikus jelleget is öltött.
A Tündérvár Székely Nagy­családosok Egyesülete a gyerekfoglalkozások lebonyolításában vállalt szerepet – közölte a szervezet vezetője, dr. Fülöp Csaba. Az elnök elmondta, közel százötvenen jelentek meg, zömében gyerekek. Sajnos, a családokat nem sikerült eléggé mozgósítani, de jövőre névre szóló meghívókat is szétküldenek – értékelte.
A délelőtti forgatag gazdag ajánlattal várta a gyerekeket: nemezelést tanulhattak, a bútorfestés titkaiba fadarabok színezésével tekinthettek be, gyöngyfűzés, hűtőmágnes-készítés, arcfestés, sportvetélkedők színesítették a programot. Délután egy órakor a templomba vonultak a résztvevők, együtt imádkoztak a családokért. Következett a közös ebéd, a nagy üstben a fakanalat Kis Gábor forgatta, a pityókatokány mindenki tetszését elnyerte. Délután tartották a családok vetélkedőjét, három körben kilenc versenyszámban mérkőzhettek meg a jelentkezők. A legjobbakat a Szent Gellért Lovagok által felajánlott díjakkal jutalmazták. A családi összejövetel hat óra utánig tartott, hét órától a római katolikus templomban Mária-áhítatra került sor – ezt a Mária Rádió élőben közvetítette.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1810
szavazógép
2017-08-21: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Gondterhes nyár

Augusztus 20-a, Szent István ünnepe egyféle zárónapja is a nyárnak: habár sokan mennek még szabadságra a tanévkezdésig hátralevő hetekben is, a nagy hullám lecsengett. Tegnap még kánikula volt, mától ismét viharos időjárás várható, és alig tíz nap van még szeptemberig. Az őszi eltevések megkezdődtek már, sütik a padlizsánt mindenhol, és pucolása közben alkalom adódik egy kis számvetésre, felkészülésre.
2017-08-21: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Jó tanárunk, Szent István

Piros, fehér és zöld szalaggal átkötött kenyerek és Szent István szobra köré gyűlt össze tegnap este ünneplők jelentős serege Sepsiszentgyörgy belvárosában, a Szent József-plébániatemplom udvarán az államalapító király emlékét, ma is időszerű intelmeit elevenítették fel. Az ünnepi szentmisét celebráló Kovács Károly segédlelkész beszédében arra kereste a választ, milyen lehet Szent Istvánnak lenni, Szabó Lajos kanonok pedig arra buzdított: tanuljuk meg újból Szent Istvántól az áldozatos, másért végzett munkát, gyarapítsuk tudásunkat, ne felejtsük kultúránkat.