VidékfejlesztésPénteken újraindul a 16.4-es intézkedés pályázhatósága

2017. augusztus 29., kedd, Gazdakör

A Vidéki Beruházásokat Kifizetési Ügynökség megyei hivatala értesített arról, hogy szeptember 1-jétől újra lehet pályázni a Támogatás az élelmiszeripari termékekkel való ellátásban szereplők közreműködésére című, 16.4 számot viselő intézkedésnél. A pályázni óhajtók az elkészített pályázataikat szeptember 1. és november 30. között tölthetik fel az ügynökség számítógépes rendszerébe.

Ezúttal nem biztosítottak nagy összeget, mindössze 1,9 millió eurót, ami gyakorlatilag 19–20 pályázat kifizetésére elegendő. Az intézkedés célja, hogy támogassa a mezőgazdasági termelők, a feldolgozók és a forgalmazók, illetve értékesítők (üzletek, vendéglők, szállodák, vidéki panziók stb.) közötti ún. rövid láncú közreműködés és ellátás, valamint a helyi piacok fejlesztését. A piaci ellátásban szereplőknek (termelő, feldolgozó és forgalmazó) egyszerű partneri szerződést kell kötniük. A partnerségi szerződés mintája megtalálható az ügynökség honlapján, a www.afir.info-n az intézkedés leírásának mellékletében. A partnerkapcsolatot létrehozó piaci szereplők legtöbb 100 000 eurót kaphatnak támogatásként, és önrész nem szükséges. Viszont, ha a pályázat útján feldolgozásra szánt felszerelések, gépek, árukiszállításra alkalmas járművek vásárlását is meg szeretnék valósítani, a támogatás mértéke csak 50 százalékos. A partnereknek egy hivatalos vezetőt kell kinevezniük, aki a pályázat lebonyolításáért is felel.
A megpályázott pénzt felhasználhatják feldolgozóüzemek és műhelyek korszerűsítésére, a feldolgozott termékek kiszállítására alkalmas haszonjárművek, számítástechnikai és elektrotechnikai felszerelések vásárlására, késztermékeik reklámozására, pl. termékismertetést célzó összejövetelek szervezésének költségei, reklámkiadványok, reklámfüzetek nyomtatási vagy reklám céljából létrehozott honlap költségeinek kifizetésére,  a sajtóban, rádióban vagy televízióban megjelenő termékreklámok kifizetésére, a termék levédési költségeinek elszámolására, közös termékbemutató és forgalmazó üzletek létrehozására, sajátos bolti berendezések megvásárlására, illetve kiállításokon való részvétel költségeinek kifizetésére. A pályázott összeg egy része a partnerségi kapcsolat működtetési  költségeinek kifizetésére is fordítható.
Az intézkedésre tavaly is volt kiírás, a megyéből három partnercsoport pályázott sikeresen. Az egyik pályázatban szereplő partnerség vezetője az Agrosic Közösségfejlesztési Egyesület, a másiknak az illyefalvi LAM Alapítvány, a harmadiknak a saramási (Bodzák vidéke) tejfeldolgozó. Az első pályázatban öt partner állt össze: az alapanyagot biztosító növénytermesztők, -feldolgozók és egy panzió. A cél egy-egy helyi pityókásházikenyér-, kürtőskalács- és mézeskalács-készítő termékeinek reklámozása, illetve piacra jutásuk könnyítése. A LAM Alapítvány által vezetett partnerség célja az illyefalvi kis tejfeldolgozó sajátos termékeinek reklámozása, az egészséges élelmiszer-fogyasztás előnyeinek ismertetése, valamint a helyi, ún. rövid láncú piac fejlesztése a sok köztes felvásárló és forgalmazó kizárásával. Ugyanakkor egy online rendelésre alkalmas honlapot is megvalósítanak a pályázati támogatásból. A tagok közt vannak tejtermelő gazdák, akik a tejkészítmények alapanyagát biztosítják, a termékforgalmazásban és -reklámozásban részt vállal egy bikfalvi panzió is. A pályázati pénzből mindkét esetben számítógépes felszereléseket, illetve a termékek kihordására alkalmas haszonjárműveket is vásárolnak. A Bodza-vidéki partnerségnek ugyancsak a régió fogyasztói jó minőségű tejtermékekkel való ellátása a célja.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2017-08-29: Gazdakör - Bokor Gábor:

Nem befolyásolja a szociális segélyt a napszámos munka

Panaszkodnak a gazdák: egyre nehezebben kapnak embert napszámos munkára. A potenciális munkások többek között azért nem vállalják a napszámosságot, mert attól félnek, elveszthetik a szociális támogatást. A félelem alaptalan: a napszámos munka utáni jövedelem nem veszélyezteti a szociális segélyek folyósítását – tudtuk meg az illetékesektől.
2017-08-29: Gazdakör - :

Öngyilkosságra készülő indiai gazdák

25 ezer indiai gazda írta alá az India államfőjének, Pranab Mukherjee-nek szóló petíciót, miszerint, ha nem kapnak kárpótlást egy 1998-as építkezés miatt elveszett földjeikre, szombaton, az ország függetlenségének ünnepén mind felakasztják magukat – írja aVice.