Halottgyalázó medve

2017. augusztus 31., csütörtök, Közélet

„Megszokottá” (de el nem fogadhatóvá) vált Székelyföldön a medvék támadása. Eddig emberekre, háziállatokra támadtak, mezei növénykultúrákat dézsmáltak meg az elszaporodott vadak, hétfő este azonban a felső-háromszékiek elborzasztó esettel szembesültek: két héttel ezelőtt elhantolt idős asszony holttestét akarta kiásni egy medve.

  • Fotó: Kelemen László
    Fotó: Kelemen László

Az eset Ikafalván történt, a helyi vadőrt és a lelkészt értesítették az állat által elkövetett sírgyalázásról. A helyszínre igyekvők megrökönyödve szembesültek a tényekkel: a medve szétdobálta a síron lévő koszorúkat, a felhalmozott földet elegyengette, majd húsz-harminc centiméter mélyen beásott a földbe, próbálta kikotorni a holttestet. Mindezek után a környéket a bomladozó test szaga árasztotta el – részletezte a morbid esetet a környéken vadgazdálkodást folytató Katrosa vadászegyesület vezetője, Kiss Attila.
A szakképzett vadász elmondta: több mint egy hónappal ezelőtt a környezetvédelmi tárca minisztere, Graţiela Gavrilescu hihetőnek tűnő ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy miniszteri rendelettel teszi lehetővé a károkat okozó medvék kilövését. A közvitára bocsátott rendelettervezet a vadászoknak nem kedvezett, számukra csak kötelezettségeket írt elő. Ezért az érintettek folyamodványban kértek módosításokat, de semmi erőlepés nem történt, a hivatalos határidők lejártával sem született törvényerejű rendelet. A vadászok keze meg van kötve, lassan ki sem mernek menni a vadászterületre. Minden bokorban medve, ha a vadász önvédelemből rálő a vadra, könnyen meggyűlik a baja. Nem tudni, milyen ítélet születik egy ilyen ügyben, de ha elmarasztalják az önvédelemből lövő vadászt, 40 ezer eurót fizethet az életére törő vad meglövéséért, megvonják fegyverviselési engedélyét, elkobozzák hivatalosan birtokolt fegyverét – részletezte a lehetséges következményeket Kiss Attila.
A medvék pedig tovább pusztítják a gazdák javait. Eddig a haszonállatokat célozták, következtek a gabonák. A búza, árpa, rozs aratása után csökkent a mezőkön levő élelem mennyisége, most a kukoricára összpontosítanak a medvék. Ha betakarítják a silókukoricát, a gazdáknak szinte reményük sem marad, hogy szemes kukoricát takarítsanak be.
Zágonban például több gazda döntött úgy, nem várják meg a kukorica érését, inkább lesilózzák, még akkor is, ha előre nem tudják, mi lesz a silózott takarmány sorsa.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1867
szavazógép
2017-08-31: Közélet - Iochom István:

Zöld tábor Szentkatolnán

Hétfőtől tegnapig negyedik alkalommal szervezett Természet az élet forrása címmel zöld tábort a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület Szentkatolnán a Manna Keresztyén Egyesület székházában, az 1846-ban épült és mára kívül-belül felújított Cseh–Kühnle-udvarházban.
2017-08-31: Közélet - :

Diákkorban elkezdeni a párbeszédet (Demokráciatábor)

Már diákkorban érdemes elkezdeni a román–magyar párbeszédet, lebontani a magyarokkal szembeni előítéleteket – hívta fel a figyelmet Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke a hatodik alkalommal megszervezett demokráciatábor megnyitóján kedden Sepsibesenyőn.