Tábor a színház ürügyén

2017. szeptember 1., péntek, Nyílttér

Az Osonó Nemzetközi Drámatáborát immár hetedik alkalommal szervezték meg. Az idei alkotótábor Keleti István rendező-pedagógusnak, a magyarországi amatőr színjátszás mozgatórúgójának, a Szkéné Színház egyik alapítójának állított emléket, aki kilencven évvel ezelőtt, 1927-ben született.
 

 

A kökösi tábor mottóját a színésznevelői munkásságáról híres Keleti István egyik gondolata adta: „A színház csak ürügy.” Ebből kiindulva a tábor impulzusként szolgálhatott a részt vevő erdélyi és magyarországi fiatalok számára, akik a színház, a játék ürügyén kerülhettek közelebb önmaguk jobb megismeréséhez.
Augusztus 21–26. között a szakmai programban két csoportban zajlottak a foglalkozások: a színház-szakmai csoportban Mucha Oszkár, az Osonó színésze irányításával, a személyiségfejlesztő-önismereti csoportban Fazakas Misi rendező-drámatanár vezetésével ismerkedhettek önmagukkal és a színházzal. A napi két műhelyfoglalkozás mellett a tábor minden reggel a kitartást erősítő tornával és a lelki-szellemi bemelegítőként szolgáló napindítóval kezdődött, este pedig színházi előadások vetítésére és beszélgetésekre került sor. A tábor célja egy olyan helyzet megteremtése volt, amely a drámajáték és a színház eszközei által intenzív létezés, a kommunikáció, valamint a közös gondolkodás és alkotás megtapasztalására sarkallja a résztvevőket.
A színházi, oktatási és szociális projekteket létrehozó független társulat eddig hetven drámatábort szervezett fiatalok és felnőttek számára, a mostani nemzetközi rendezvény a Bethlen Gábor Alap támogatásával, valamint Kökös Polgármesteri Hivatala és a Gábor Áron Általános Iskola partnerségével jött létre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?










eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2017-09-01: Nyílttér - Nagy B. Sándor:

A lélekpendítés rendezvénye (Fábián Zoltán olvasótábor)

Minden évben augusztus első felében tartják a nagy múlttal rendelkező, utóbb Fábián Zoltán íróról elnevezett olvasótábort, amelyet a magyarországi Hatvan városa 1972-ben indított útjára, s immár két évtizede a testvérváros Kézdivásárhely is társszervezője. Egyik évben magyarországi, másik évben erdélyi helyszínen zajlik a tábor, idén a Tolna megyei Szálka adott otthont a rendezvénynek, amelyen ezúttal nemcsak kézdivásárhelyi, hanem sepsiszentgyörgyi, marosvásárhelyi, kolozsvári diákok is részt vettek.
 
2017-09-01: Nyílttér - :

Írjuk meg mi, magyarok a mai 95 tételt

Májusban indult a ReforMaraton 500 szervezése. Az volt a terv, hogy októberben 500 óra alatt 500 protestáns templomhoz, közösséghez visszük el Luther Márton 95 tételét. Azóta sok javaslat érkezett, valóságos mozgalom indult.