Filmtettfeszt Sepsiszentgyörgyön isOktóberben Filmgalopp

2017. szeptember 6., szerda, Magazin

Hét dokumentumfilm vesz részt az idei Filmgalopp erdélyi magyar filmes versenyen, amelyet októberben tartanak a 17. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlén – közölte a szemlét szervező Filmtett Egyesület.

Az egyesület harmadik alkalommal hirdette meg a Filmgaloppot, amely ezúttal a dokumentumfilmekre összpontosít. A verseny célja fiatal erdélyi magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt. Az előválogatás nyomán versenybe került Bán Attila A testépítő, Bartincki Tamara Domboldali portrék, Búzási Gyopár Orsolya Babuka a fűben, Dezső Mátyás Világszép Gyilkos-tó, Simó Ibolya Monyo +Baba és Tomi, Ervin és az iskola, valamint Püsök Botond Angela című filmje.
A Filmgalopp fődíja egymillió forint, amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ajánlott fel. A Filmgalopp fődíjához az idén először trófea is társul, közönségszavazásra online is lesz lehetőség a fesztivál ideje alatt. A díjátadóra a Filmtettfeszt utolsó estéjén kerül sor.
A Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlét október 4. és 8. között szervezi meg a Film­tett Egyesület Kolozsvár központtal, szoros együttműködésben 11 erdélyi város – köztük Sepsiszentgyörgy – egy-egy kul­turális intézményével.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 845
szavazógép
2017-09-06: Magazin - :

Oscar-jelölt a Testről és lélekről

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását nevezi Magyarország az Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában – közölte az illetékes bizottság tegnapi döntését a Magyar Nemzeti Filmalap. A 18 év után új nagyjátékfilmmel visszatérő Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása világpremierje alkalmával februárban elnyerte a Berlinale fődíját, az Aranymedvét. Az amerikai filmakadémia szabályzata szerint az idegen nyelvű film kategóriában minden ország nevezhet egy filmet azok közül, amelyeket 2016. október 1. és 2017. szeptember 30. között mutattak be hazai moziforgalmazásban.
2017-09-06: Riport - Demeter Virág Katalin:

Segítők nyomdokain

Nehéz sorsú, bajba jutott embertársaikon segítő civilekhez társultunk a napokban, akikkel egy erdővidéki kis település, Magyarhermány rászoruló lakosaihoz látogattunk el. Olyan családnál jártunk, ahol a nehézségek ellenére mégsem szűkölködnek, egy gyermekeit egyedül nevelő édesapától emberségből, szeretetből kaptunk hosszú időre szóló útravalót. Kitartása, elszántsága példaértékű, nem csupán azért, mert egyedül kell szülőként helytállnia, hanem azért is, mert arra törekszik, hogy minden cselekedete gyermekei javát szolgálja. Panaszt alig hallottunk tőle, jövőre vonatkozó tervekből viszont többet is.