Kilenc nyugdíjas jut tíz munkavállalóra

2017. szeptember 13., szerda, Belföld

Romániában kilenc nyugdíjas jut tíz munkavállalóra, az átlagos társadalombiztosítási nyugdíj pedig mintegy fele az országos nettó átlagbérnek – közölték tegnap különböző hírügynökségek a statisztikai intézet második negyedéves jelentését ismertetve.
 

Idén a második negyedévben 0,17 százalékkal 5,2 millióra csökkent a nyugdíjasok száma, átlagos járandóságuk pedig 0,6 százalékkal 1022 lejre nőtt. Az átlagos nyugdíjnak a nettó átlagbérhez viszonyított vásárlóértéke a korábbi 52-ről 51 százalékra csökkent, mivel a fizetések idén gyorsabb ütemben nőttek, mint a nyugdíjak. A nyugdíjasoknak a munkavállalókhoz viszonyított aránya nagy eltéréseket mutat az ország különböző térségeiben: Bukarestben például 5 nyugdíjas jut 10 munkavállalóra, míg a fővárossal csaknem szomszédos, déli Teleorman megyében 17 nyugdíjas jut 10 alkalmazottra.
A munkaerőpiacot figyelő researchromania.ro portál egy tavalyi felmérése szerint a romániai munkavállalók 5,5 millióra tehető száma elmarad a nyugdíjasok és állástalanok együttes számától. A szakportál szerint Romániában úgy került történelmi mélypontra (5 százalékot alig meghaladó szintre) a munkanélküliségi ráta, hogy azokat, akik már több mint egy éve állástalanok, törlik a munkaügyi hivatalok statisztikáiból, függetlenül attól, hogy találtak-e maguknak munkahelyet vagy sem.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 208
szavazógép
2017-09-13: Belföld - :

Új védelmi és gazdasági miniszter

Mihai Fifor jelenlegi gazdasági minisztert, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) országos tanácsának elnökét jelölte pártja tegnap a múlt héten megüresedett védelmi miniszteri posztra, a gazdasági minisztérium élére pedig Gheorghe Simon Máramaros megyei képviselőt, az SZDP egyik alelnökét javasolták.
 
2017-09-13: Belföld - :

Udrea támogatta a térképek elkészítését

Érdekes részletre derült fény egy Facebook-bejegyzés nyomán a nagy vihart kavart Székelyföld-térképekkel kapcsolatosan. Mint tudott, először Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (NMP) elnöke hívta fel a hazaszerető románok figyelmét arra, hogy a magyar állami olajtársaság, a MOL romániai benzinkútjainál úgymond „revizionista” és „autonomista” plakátokkal találkozhatnak a gyanútlan vásárlók. A Tomac által megkezdett hadjáratot Traian Băsescu volt államfő is folytatta, aki arra buzdította a románokat, hogy ne vásároljanak üzemanyagot a MOL romániai töltőállomásain.