Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ezüst akadémia oktatási programTudománynépszerűsítés időseknek

2017. szeptember 14., csütörtök, Közélet

Sepsiszentgyörgy is csatlakozik az Ezüst Akadémia Oktatási Program helyszíneihez, az ötven év fölöttiek korosztályát célzó előadássorozatban változatos témákat járnak körül a meghívott előadók. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai kara által kezdeményezett oktatási program nagy népszerűségnek örvend, Csíkszeredában két éve, Kézdivásárhelyen pedig fél éve indult a több száz hallgatót vonzó, díjmentes rendezvény.


Sokszínű, aktuális tematikával készültek a szervezők: zenétől a történelemig, gazdaságtól a jogig, az orvoslástól a vallásig próbáltak olyan tárgyköröket összegyűjteni, melyek a célközönséget érinthetik, érdekelhetik, kül- és belföldi előadók mellett az egyetem saját oktatói, illetve civil szférából érkezők, szakmailag elismert előadók is megfordulnak majd Sepsiszentgyörgyön – ismertette tegnap a városházán Csíki Adél, az Ezüst Akadémia Oktatási Program diákfelelőse.
A Sapientia feladatának tekinti a térség tudományos, kulturális és egyéb szempontú szolgálatát is, fontosnak tartottuk, hogy a szélesebb közösségnek is nyújtsunk valamit a tudományos életből – fogalmazott Pap Levente. A csíkszeredai kar dékánhelyettese kifejtette, az 50 év fölöttiek életkoruk és élettapasztalatuk okán fogékonyabbak, jóval szomjasabbak a különböző ismeretekre. Ezt igazolja, hogy a Csíkszeredában kísérleti jelleggel meghirdetett program 300 helyét már a második napon betöltötték, a második évadban pedig közel kétszer ennyi résztvevőjük volt. Sikerét jelzi az is, hogy Kézdivásárhelyről többen érdeklődtek az Ezüst Akadémia iránt, sőt, felkeresték az egyetemet is, így fél éve önkormányzati és civil szervezeti összefogással a céhes városban is előadásokat tartanak.
Sepsiszentgyörgyön október harmadikán indul az oktatási program, jelentkezni mától, szeptember 14-től 22-ig lehet, a csik.sapientia.ro honlapon, illetve a kulturális szervezőirodából igényelhető jelentkezési ív segítségével a meghirdetett 300 hallgatói helyre. Az előző években tapasztaltakra alapozva Csíki Adél azt ajánlotta, aki szeretne bekapcsolódni rendezvényükbe, minél előbb jelentkezzen. Az Ezüst Akadémia sepsiszentgyörgyi 14 előadására kéthetente, keddi napon, 17 órától kerül sor a Székely Mikó Kollégiumban. A rendezvény hivatalos tanévnyitóval rajtol, a tanévzárón pedig tanúsítványt adnak át azon hallgatóknak, akik az előadások hetven százalékán részt vettek.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 663
szavazógép
2017-09-14: Közélet - Szekeres Attila:

Háromszékieket tüntettek ki

Áder János, Magyarország köztársasági elnökének megbízásából az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából odaítélt magyar állami kitüntetéseket adtak át kedd este Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán. A kitüntetettek között van Kiss Jenő, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár volt igazgatója, Deák Gyula, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója, valamint a kovásznai származású gyimesközéploki plébános, Bodó György.
2017-09-14: Jegyzet - Váry O. Péter:

Államtitok (Kármentő)

Nem nagy ügy, semmi különös nem történt, a sajtóban sem volt nagy visszhangja. Ment, mendegélt a vonat (mert nálunk felé nem nagyon száguldanak a vasparipák), aztán Tusnádfürdő felé közeledve gondolt egy váratlant, és megadta magát. Mondjuk, a mozdony gondolata nem is volt épp oly váratlan, ha figyelembe vesszük, hogy immár legalább harminc éve koptatja ugyanazokat a síneket, sem őt, sem a pályát gondos kezek nem nagyon simogatják. No de a demokráciában mindent szabad, miért épp egy vonatnak lenne tilos elromolni? Nem nagyon, csak épp annyira, hogy figyelmeztesse, akiket illet: felelősségteljes munkát végez, hát becsüljék és tiszteljék megfelelőképpen.