Erdélyország az én hazám — fesztivál Verőcén

2008. június 27., péntek, Nyílttér

Az Erdélyország az én hazám címet viselő fesztiválon június 27-től három napon át kiállítások, kerekasztal-beszélgetések, előadások, konferenciák, író-olvasó találkozók és koncertek várják az érdeklődőket Verőcén a Csattogó-völgyben. Gaál István kulturális főszervező felidézte, hogy a fesztivál ötlete 2006 májusában az Erdélyi Magyarok Egyesületének gyűlésén merült fel. A háromnapos rendezvény kifejezi az erdélyiek magyarsághoz való kötődését ― hangsúlyozta Gaál István.

A programot ismertetve kiemelte, hogy Varga Tibor jogtörténész és Kocsis István író Szent László királyról és a magyarság eredetéről, míg Balázsi László unitárius püspökhelyettes Mozaikok az erdélyi egyházak történetéből címmel tart előadást. A Magyarságnak fényes csillaga és rettenetes bajnoka címmel Varga Tibor emlékezik meg Mátyás királyról és trónra lépésének 550. évfordulójáról.

A fesztiválon találkozót szerveznek az Erdélyből elszármazott orvosoknak és üzletembereknek, Erdély jövője címmel pedig tudományos kerekasztal-beszélgetést rendeznek. Wass Albertről is megemlékeznek születésének 100. és halálának 10. évfordulója alkalmából a fesztiválon, amelyre ellátogatnak az író fiai is. Vasárnap ünnepi ökumenikus istentiszteletre várják a résztvevőket.

Esténként koncertek színesítik a programot: Tamás Gábor mellett a Kormorán, a Szkítia, a Fényhozók Együttes, a nemEZ etno-dzsessz-funk zenekar, a kolozsvári Knock Out és Keresztes Ildikó. A fesztivál ideje alatt a Kós Károly Kultúrházban Knobloch László fotói, Balázs József gyergyóalfalusi festőművész alkotásai, valamint Pécsi L. Dániel erdélyi vonatkozású címerei lesznek láthatók. A rendezvény programokat is kínál, egyebek mellett kézműves-foglakozás, játszóház, kirándulás, erdélyi gasztronómiai bemutató és vásár várja az érdeklődőket. Gaál István kiemelte, hogy a Duna Televízió stábja a Kívánságkosár című műsorban közvetít a Csattogó-völgyből. További részletek a rendezvény honlapján olvashatók (www.erdelyhon.hu).

Cselényi László, a Duna Televízió elnöke szerint szükség van olyan rendezvényekre, mint az Erdélyország az én hazám, hiszen ez nem csak a magyar népnek, államnak szolgálat, hanem hangsúlyozza az erdélyiség különlegességét, jelentőségét is. A fesztivál ,,óriási dzsembori" lesz néhány év múlva ― vélekedett, hozzátéve, hogy az erdélyi magyarság sorsa az anyaországban két és fél millió embert érint. Hangsúlyozta: szeretné, ha a verőcei találkozón nem lenne ,,árpádsávos zászlórengeteg", mert nem ezzel kell kifejezni az együvé tartozást. Megjegyezte, hogy az árpádsávos zászló ellen nincs kifogása, de használatának megvan a maga helye. Cselényi reményét fejezte ki, hogy a fesztivál kedves, kötetlen, kulturális jellegű találkozó lesz. (MTI―mol)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 421
szavazógép
2008-06-27: Nyílttér - x:

Ólmos reggeleink

Az autóbusz-állomás közvetlen közelében lakunk, és minden hajnalban 5 óra körül ébredünk. Na nem azért, mert sok munkánk lenne ilyenkor, hanem mert egyes buszsofőr polgártársunk percekig járatja a több évtizedes gépkocsi megfáradt motorját, nem kevés ólommal dúsított füstfelhőt produkálva ezzel. Tisztelt környezetvédők! Nem lehetne ez ellen tenni valamit?
2008-06-27: Közélet - Iochom István:

Vége a kirakatpolitikának (Beszélgetés Rácz Károllyal, Kézdivásárhely új polgármesterével)

Első munkanapján a polgármesteri székben
A rendszerváltás után Rácz Károly a céhes város ötödik s egyben legfiatalabb polgármestere. Senki nem hitt a győzelmében, de a frissen bejegyzett Magyar Polgári Párt megyénkben éppen Kézdivásárhelyen aratta legnagyobb győzelmét, hiszen Rácz Károly már az első fordulóban győzött, és a tizenkilenc tanácsi helyből tízet kaptak meg. A frissen beiktatott polgármestert először arra kértük, mutatkozzék be olvasóinknak.