Nyertes pályázatokMezőgazdasági vállalkozásokat támogatnak

2017. szeptember 18., hétfő, Közélet

Három nyertes pályázatról számolt be Klárik Attila, LAM Alapítvány- és Orbán Miklós, az AgroSic Közösségek Közti Társulás igazgatója.

 

Orbán Miklós elmondta, korábban a közösségek közötti társulásoknak nem volt lehetősége pályázni, de tavaly olyan kiírás született, ami ezt lehetővé tette. A 16.4-es tengely a mezőgazdasági és élelmiszeripari egységek közötti együttműködést szorgalmazza. Elsőként pályáztak az országban. Az összesen négy pályázatból kettő háromszéki, egyik az AgroSic-é, másik a LAM-é.
Az AgroSic koordinálásával hat partnerrel – Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, egy farmer, egy mézeskalács-készítő, egy kürtőskalácssütő, egy kenyérsütő és egy panzió – ún. rövid termelési és értékesítési lánc létrehozására pályáztak, és nyertek erre 100 ezer eurót. A pályázat futamideje egy év, az összeg 80 százalékát népszerűsítésre kell fordítani. Tizenhat rendezvényt szerveznek, különböző helyszíneken megjelenítik a termékeket, és mindenféle médiafelületen reklámozzák azokat, mondta az igazgató, aki a pályázatot nagyon hasznosnak tarja, mert a helyi termelőket támogatják és egyben népszerűsítik is. A program lejártával újabb pályázatot nyújtanak be, ezúttal a tejtermelő és -feldolgozó társulásokat összefogó ernyőszervezetként. Mivel a kiíró megszabta, hogy legfennebb 50 kilométeres körzetből lehet pályázni, Háromszéken a Kézdi Lacto Coop szövetkezet köré szeretnének szervezni egy társulást, és külön pályáznak Hargita megyéből.
Klárik Attila arról tájékoztatott, a LAM Alapítvány ugyanabban a kiírásban 85 ezer eurót nyert a gazdától a panziókig tartó közvetlen tejtermelő-fogyasztó hálózat létrehozására. Egy másik, nagyszabású pályázaton egy partnerrel közösen 2 millió eurót nyertek. Ennek részeként a Központi Fejlesztési Régióban – Kovászna, Hargita, Maros, Brassó, Szeben, Fehér megye – tizenhat vállalkozást hoznak létre, azokat egyenként 40 ezer euróval tudják támogatni.
 

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2017-09-18: Közélet - Nagy D. István:

Dohogó motorok varázsa (Csernátoni burrogtató ötödször)

A Magyar Királyi Államvasutak gyárának gépsoráról több mint százhúsz évvel ezelőtt legurított gőzgép hangja és sípja jelezte szombaton a csernátoni Haszmann Pál Múzeum udvarán, eljött szeptember harmadik hétvégéje, kezdődhet az immáron ötödik alkalommal életre hívott Burrogtató. A gépésztalálkozóként indult rendezvény mostanra könnyed múzeumismertető és tartalmas családi eseménnyé vált, mely révén az Erdély-szerte nagy valószínűséggel egyedülálló mezőgazdasági szerszám- és gépgyűjtemény érdekes darabjai kerülnek a látogatók elé.
 
2017-09-19: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Rendezvénysorozat Tamási Áron emlékére
Szeptember 20-án a sepsiszentgyörgyi színház névadóját, Tamási Áront ünneplik egy rendezvénysorozattal. 18 órától a társulat színművészei Tamási Áron válogatott novelláiból tartanak felolvasóestet a kamarateremben, 20 órától a színház nagytermében a Dresch Quintet Tamási Áron-tiszteletkoncertjét tekinthetik meg. A szaxofonon és fuhun játszó Dresch Mihály mellett Brasnyó Antal brácsával, Csoóri Sándor brácsával és tamburával, Zimber Ferenc cimbalommal, míg Bognár András nagybőgővel lép fel. A Tamási Áron novellák felolvasóestjére a belépőjegyek egységesen 10 lejbe kerülnek. A Dresch Quintet-koncertre a teljes értékű jegyeket 20, míg a diákjegyeket 10 lejért lehet megvásárolni a városi szervezőirodában és a biletmaster.ro honlapon.