Falu a városban

2017. szeptember 19., kedd, Gazdakör

Sikeres volt a hétvégi agrárrendezvény, ha csak egy napra is költözött városra a falu – a sepsiszentgyörgyi AgroFeszt alkalmával –, a résztvevők megjegyezhették: vidék nélkül nincs urbánus élet. Az érdeklődést a látogatók száma mutatja, vasárnap közel tízezren keresték fel az állatsimogatót, szarvasmarhaszemlét, gépkiállítást, termékvásárt, s nem utolsósorban a lacikonyhát.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Az esemény rangját mutatja, hogy a mezőgazdasági minisztériumot Daea Petre tárcavezető és Daniel Botanoiu államtitkár is képviselte. Botanoiu szerint a rendezvény kitűnően bizonyította, hogy falu és város nem létezhet egymás nélkül, elengedhetetlen az egészséges együttműködésük. Daea miniszter csak az esti órákban érkezett Sepsiszentgyörgyre – útban a jászvásári állatorvosi egyetem évnyitó rendezvényére –, de Botanoiu beszámolója alapján ugyancsak értékelte az AgroFesztet. Könczei Csaba, a megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője érdeklődésünkre elmondta, a prefektúrán tartott megbeszélés során (ahol főként a kormánypárt képviselői voltak jelen) előterjesztették a gazdákat érintő legfontosabb problémákat. Szó volt a pályázatok, támogatási igénylések körüli nehézkes ügyintézésről, a mezőgazdasági építmények – fóliasátrak – engedélyezésének nehézségeiről, a legelők üzemtervezése körüli bonyodalmakról.
Daniel Botanoiu a nap folyamán kijelentette: október 16-ával kezdődően folyósítják a mezőgazdasági támogatások előlegét, december elsejétől sor kerül a végső elszámolásra is. A kifizetések az állattartó gazdákat is érintik, ez fontos, hiszen az állattenyésztők pénzt kapnak a teleltetés kiadásaira  – értékelte Könczei.
Az AgroFeszt fontos részrendezvénye volt a főzőverseny. Ez alkalommal szigorodtak a szabályok, a részt vevő csapatoknak a szervezők által biztosított marhahúsból kellett pörköltet készíteniük. Dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos, a Szabadtűzi Lovagrend Erdélyi Rendjének Étkek Bírájának Mestere, Sepsiszék Főkapitánya, a zsűri tagja elégtétellel nyugtázta: a versenybe szálló amatőr szakácsok teljesítménye évről évre emelkedik, megjelenésben, tálalásban, ízek szempontjából is javul a teljesítmény.
Vajda Zsigmond főszervező, a lovagrend mestere érdeklődésünkre elmondta: ugyanabból az alapanyagból főzött a hét csapat, az étkek különlegességét a fűszerek adták. A zsűri döntése szerint a hétvégén a legjobb pörköltet a Duna-delta vándorai csapat szakácsai készítették.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2017-09-19: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Ki Úrkútja vizét issza...

Ahol van történelmi múlt, ott kerül alkalom, hogy a mindennapok rohanása mellett felújítsanak egy-egy régi, helyi szokást. Így történt Maksán is, ahol százados hagyomány elevenedett meg, s ami a legfontosabb, nem egy-két érdeklődő láttára, hanem a helybeli Orbán Balázs-iskola tanulói részvételével, iskolakezdő kirándulás okán. Jobban nem is lehetett volna, hiszen ez a tanulónemzedék több évtizedre előreviszi nemcsak a múlt, hanem a jelen történéseinek emlékét is.
2017-09-19: Gazdakör - Bokor Gábor:

Érték a földből

Városra költözött a falu. Igaz, csak egy napra váltott vidéki arculatra Sepsiszentgyörgy, de bebizonyosodott: ez az életforma sokak számára vonzó.