Nyitott fej és...

2017. szeptember 19., kedd, Gazdakör

Illyefalván ünnepeltük a LAM alapítvány 25. évfordulóját. Ez nekünk, biósoknak, a természetes gazdálkodást kedvelőknek is fontos, mert Háromszéken innen indult el a biomozgalom.

Franz Schüle svájci úrtól hallottunk a biogazdálkodásról legelőször. De mi is a biotermesztés? Apáink, nagyapáink hagyományos parasztgazdasága, ahol még nem volt vegyszer, műtrágya, de megvolt az anyaföld tisztelete. Amíg mi kollektívekben építettük a szocializmust, addig a Nyugat rekordmennyiségű műtrágyát, vegyszert és gyomirtót használva tönkretette, befertőzte a talajt. Lebomlott a berlini fal, s ők, tudván, hogy biót nem termelhetnek, kitalálták a zöld utat Kelet-Európa felé. Sajnos, a rendszerváltás után vezetőink ebben nem láttak jövőt, így fél évszázadot késtünk. Hogy mégis létezünk, most már szaporodunk is, érdemes megírni. Lisznyóban Kusztura doktor úrnak köszönhetjük. A visszakapott földeken kezdtünk újra földművelők lenni. Ez volt a kezdet. Györffy Sanyi bácsi Nyárádszeredában megismertetett a biogazdálkodással, könyvekkel, tanácsokkal is ellátott, de legtöbbet a természet, az ősi, a székelyföldi hagyomány adott. Az évfordulón csak annyit mondhatok: kitartást, jó időt, jó egészséget! Hogy a kedvet is meghozzuk: a biotermesztéshez egyéb nem kell, csak nyitott fej és két munkás kéz.

Biró Zoltán árkosi biogazda

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2017-09-19: Gazdakör - Incze Péter:

Október végéig fizetnének (Vidékfejlesztés)

Múlt heti lapszámunkban írtunk arról, hogy augusztusban rekord született: több mint 2,3 millió euró értékben tettek le a Mezőgazdasági Beruházásokat Kifizető Ügynökség megyei hivatalához kifizetési igényléseket a sikeres pályázók. Az igényelt pénzt a napokban utalják át a bankszámlákra.
2017-09-19: Közélet - :

Pénz nélkül maradtak az önkormányzatok

Évek óta most először történt meg, hogy a kormány által megszabott költségvetés-kiigazítás során nem kapnak pénzt az önkormányzatok – derült ki a Kovászna Megyei Tanács tegnapi közleményéből. A 2017/63-as számú sürgősségi kormányrendelet szerint Háromszék 2 389 000 lejt kap célirányosan, 1 337 000 lejt a gyerekvédelmi rendszer fenntartására kell fordítania, 170 000 lejt a felnőtt fogyatékkal élők központjainak támogatására, 882 000 lejt a tej-kifli-alma-zöldség programra.