Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

VargyasSzent László-szobrot avattak

2017. szeptember 19., kedd, Közélet

A vargyasi Szent Antal-templom udvarán vasárnap leplezték le a nagybaconi fafaragó, Farkas István által készített Szent László-mellszobrot. Az 1997–1998 között épült kis meghitt templomot színültig megtöltötték a lovagkirály emléke előtt tisztelegni kívánók. Tekintélyes számban  képviseltette magát a szoborállítást vállaló Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) és a díszőrséget ellátó Történelmi Vitézi Rend, de számos környékbeli katolikus is fontosnak tartotta az eseményen való részvételt.

Bíró Károly baróti segédlelkész arra kérte a híveket, figyeljenek szívükre, s találják meg az irgalmat benne úgy, mint tette egykor a Jézus példabeszédében szereplő király, aki szolgájának elengedte adósságát; s mint tette szent életű királyunk, László, aki bár testvéreivel sokszor hadakozott, de mindannyiszor megbocsátottak egymásnak.
A templom bejárata mellett felállított szobornál a HVIM erdővidéki tagja, Bogyor Balázs úgy fogalmazott, a mozgalom tagjai példaképüknek tekintik Szent Lászlót, ezért próbálnak úgy élni, cselekedeteiket úgy irányítani, hogy azok a lovagkirály szellemiségéhez méltóak legyenek.
Farkas István alkotásának leleplezését és Bíró Károly áldását követően a község alpolgármestere, Szőcs Dénes a Szent László királyunkat övező tiszteletet elevenítette fel – bizonyítja az elmondottakat, hogy gelencei, bibarcfalvi és székelyderzsi templomaink freskói is őt ábrázolják –, majd arról szólt, a román hatalom milyen méltatlanul bánt a nagyváradi városalapítóval: a főtér közepén felállított egész alakos szobrát eltávolították, és a székesegyház elé szállították.
Incze Béla, a HVIM országos alelnöke a székelyföldi terrorvádban meghurcolt tagjuk, Szőcs Zoltán és Beke István példájával bizonyította, a román hatalom nem nyugszik, folytonosan keresi annak lehetőségét, hogy mozgalmukat megtörjék, illetve jogos önrendelkezési törekvéseinket kisiklassák. Incze Béla meggyőződését fejezte ki, Szent László a székelység harcát látva vissza fog térni holtából, és segítségével győzni fogunk.
Az eseményt dalokkal színesítette a baróti Szent Adalbert Katolikus Kórus, Petőfi Sándor Megint beszélünk s csak beszélünk című versét Kolumbán Attila adta elő.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2017-09-19: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Schengen már nem érdekes?

Fel kell venni Romániát és Bulgáriát a schengeni övezetbe – jelentette ki Jean-Claude Juncker néhány nappal ezelőtt Strasbourgban az Európai Unió helyzetét értékelő beszédében.
2017-09-19: Belföld - :

Nem bővül az anyanyelvhasználat (Dragnea hárít)

Korainak tartja Liviu Dragnea SZDP-elnök az anyanyelv-használati jogok bővítését a közigazgatásban. Az RMDSZ ugyanis felére – 20-ról 10 százalékos lakossági arányra – csökkentené azt a küszöböt, amelyen már anyanyelven is elérhető lenne a hivatali ügyintézés.