Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Jól termett a pityóka

2017. szeptember 26., kedd, Gazdakör

Az utóbbi napok esőzései késleltették a munkát, de ennek ellenére a megyében 55 százalékban betakarították a burgonyát – tudtuk meg Könczei Csabától, a megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetőjétől.


Az eddig betakarított burgonya átlagtermése meghaladja az utóbbi évek átlagát, eléri a 27 500 kilogrammot hektáronként. Vannak kimagasló eredmények is, egyes parcellákon 30–35 tonna burgonyát takarítottak be hektáronként – mondta Könczei.
A betakarítás főként gépekkel történik, nehéz kézi munkaerőt találni a burgonyaszedéshez. Erre is szükség van, főként a válogatásnál, zsákolásnál, rakodásnál – magyarázta az igazgató.
Hamarosan elkezdődik a cukorrépa betakarítása is. Október első napjaiban valószínűleg a kisebb termelők kezdik meg a munkát, akik a megye több  lerakóhelyére viszik a terményt. A nagytermelők a földről egyenesen Botfaluba szállítják a cukorrépát, ők minden valószínűség szerint október tizedike körül kezdik meg a munkát – nyilatkozta az igazgató.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 854
szavazógép
2017-09-26: Gazdakör - Bokor Gábor:

Nőhet a gyapjú keresettsége

Október 16-tól megkezdik a 2017-es mezőgazdasági támogatások előlegének kifizetését – nyilatkozta Petre Daea agrárminiszter, aki a hét végén Hunyad megyében a juhtenyésztők Curkája – a hegyek királynője ünnepségén vett részt. A folyó mezőgazdasági évben 2,7 milliárd euró értékben kell támogatásokat kapniuk a hazai mezőgazdasági termelőknek.
 
2017-09-26: Gazdakör - Incze Péter:

Újabb húsz fiatal gazda nyert támogatást (Vidékfejlesztés)

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség megyei hivatalának igazgatónőjétől, Cătălina Savintól kaptuk az örvendeztető hírt, hogy a megyéből újabb húsz, hegyvidéken gazdálkodó fiatal mezőgazdász pályázata nyert a vidékfejlesztési terv 6.1-es intézkedésénél.