Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Milliók a Bánffy-kastélyra

2017. szeptember 29., péntek, Belföld

Mintegy 19 millió lejjel támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti Bánffy-kastély felújítását – ismertette a Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.
 

 

A kastély felújítási, megőrzési és hasznosítási programjának finanszírozási szerződését Rovana Plumb, az európai források minisztere írta alá tegnap. A projekt mintegy 20 millió lejes költségkeretének mintegy 95 százalékát biztosítják az Európai Unió forrásaiból. A felújítási munkálatokat 42 hónap alatt kell elvégezni. A Kolozs megyei önkormányzat turisztikai és kulturális rendeltetést szán az épületnek.
Válaszúton már a 18. szá­zad második felében állt a Bánffy család udvarháza, de az 1848-as forradalomban nagyon megrongálódott, és a 19. század második felében nyerte el mai formáját. Az épület legnagyobb értékét a viszonylag épen megőrzött belső burkolatok képezik. A csarnok földszinti falait tölgy- és kőrisfából készült, neoreneszánsz jellegű burkolat borítja. Az ebédlőben a fafaragványok mellett a berendezési tárgyak nagy része is fennmaradt. A terem fő ékessége a zöld mázas cserépkályha, amelynek két oldalfalán a magyar történelem jelentős pillanatait ábrázoló domborművek láthatók.
A válaszúti Bánffy-kastély Kolozsvártól 26 kilométerre, a Kallós Zoltán által létrehozott válaszúti néprajzi múzeumtól pár száz méterre, a bonchidai Bánffy-kastélytól pedig mintegy hét kilométerre áll. A kommunizmus idején államosított épületben 2007-ig kisegítő iskola működött, azóta nincs használatban. A Bánffy család bárói ágához tartozó utolsó tulajdonosai örökösök nélkül haltak meg, így a kastélyt a rendszerváltozás után senki nem igényelte vissza.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 603
szavazógép
2017-09-29: Belföld - :

Vádat emeltek Dorin Florea ellen

Hivatali hatáskör több mint 9000-rendbeli túllépése miatt vádat emelt tegnap az Országos Korrupcióellenes Ügyészség Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere és Sergiu Claudiu Maior volt alpolgármester ellen.
 
2017-09-29: Belföld - :

Régiós érdekeltségű légikikötő

A Központi Régió Fejlesztési Bizottságának ülésén a régiót alkotó hat megye képviselői megszavazták, hogy a Brassó-Vidombáki Nemzetközi Reptér megépítése régiós érdekeltségűvé váljon. A javaslatot George Scripcaru brassói polgármester terjesztette elő, s kérte a hat megye képviselőinek támogatását, hogy a reptér befejezését a romániai közlekedésfejlesztési stratégiába sorolhassák. Scripcaru örömét fejezte ki, hogy Maros és Szeben megye képviselői is támogatták a javaslatot, bár ezekben a megyékben is van működő reptér. Megjegyezte: a szomszédos Északnyugati Régióban a hat megyének négy reptere van. (Marosvásárhelyi Rádió)