Katonák a könyvtárban

2017. október 4., szerda, Közélet
Miután tavaly az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége angol nyelvű könyvgyűjteményt adományozott a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárnak, újabb állomásához érkezett a két intézmény együttműködése: hétfő délelőtt egy amerikai és román katonatisztekből álló munkacsoport rendhagyó angolórát tartott a könyvtárban, amelynek célja a román–amerikai stratégiai partnerség és általában a katonai hivatás népszerűsítése a középiskolások körében.
 
  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele
A többnyire fiatalokat érintő témákról zajló kötetlen beszélgetést a Gábor Áron Teremben tartották, ahol természetesen angol nyelven kommunikáltak a diákok az amerikai vendégekkel. Szó volt a katonai hivatás szépségeiről és nehézségeiről, a katonák szabadidős tevékenységeiről, az amerikai és román katonai egyenruháról és az azokon látható rangjelzésekről, arról, hogy szeretnek-e olvasni és van-e idejük olvasásra a katonáknak, hogy a civil lakosság hogyan fogadja az országban állomásozó idegen hadtesteket. A nagykövetség képviseletében érkező, a civil társadalomnak szánt kulturális és oktatási programok lebonyolításával megbízott amerikai és román katonatisztek nagyjából egy órát töltöttek a könyvtárban, amelynek nagy részében a diákok kérdéseire válaszoltak, a beszélgetés végén pedig röviden bemutatták a Flex ösztöndíj- és cserediákprogramot is. A Flex program az Egyesült Államok külügyminisztériuma támogatásával felajánlja a romániai középiskolásoknak, hogy tanulmányi ösztöndíjjal amerikai líceumokban tanulhassanak a 2017/2018-as tanévben.
Andrei Ocneanu hadnagy, a katonai küldöttség bukaresti vezetője lapunknak elmondta, a román–amerikai stratégiai partnerséget, valamint a katonai és civil társadalom közötti összefogást népszerűsítő közönségtalálkozóikat már több iskolában is megszervezték a megye nagyobb településein, korábban pedig Szeben, Konstanca, Iași és Vaslui megye civil lakosságának meséltek arról, hogy mit jelent napjainkban katonának lenni Romániában és az Egyesült Államokban. Mint kifejtette, két éve kezdődött ez a szoros partneri kapcsolatuk az amerikai hadsereggel, a most Sepsiszentgyörgyre látogató amerikai katonák pedig a konstancai Mihail Kogălniceanu bázisról érkeztek.
Szonda Szabolcs könyvtárigazgató szerint már tavaly, az American Shelf  könyvespolc létrehozásakor, pontosabban az ezen a polcon megtalálható angol nyelvű könyvek adományozásakor jelezte nekik a nagykövetség, hogy a jövőben különböző országos programokat szerveznének a könyvtárakban, ahol elfogadták adományaikat. Az igazgató elmondta, mindhárom nagy iskolát meghívták az eseményre, de csak a Mikes Kelemen- és a Mihai Viteazul-líceum diákjai tudtak eljönni.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 99
szavazógép
2017-10-04: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Tanulni kell, vagy horgászni?

Megkezdődött az egyetemi tanév is, és ahogy ilyenkor szokás, a politikusok beszédeket tartanak a reményteli ifjúságnak. Pedig néha jobb lenne kihagyni a szereplést: megúszhatnák a kínos helyzeteket. No persze, ha lenne némi szégyenérzet bennük...
2017-10-04: Közélet - Fekete Réka:

Tüntetnek az egészségügyi szakszervezetek

A Solidaritatea Egészségügyi Szakszervezet és az Orvosok Szakszervezete Kovászna megyei alakulatai ma együtt vesznek részt a fővárosban azon a tüntetésen, amelyen tiltakoznak az egységes bértörvény tervezett változatának 2018. január 1-jétől esedékes bevezetése ellen. Ha a kormány nem teljesíti követeléseiket, latolgatják a munkabeszüntetést, még idén megszervezik az általános sztrájkot – tájékoztattak tegnap a Solidaritatea vezetői.