Szociológusokkal turnézik az Osonó

2017. október 7., szombat, Közélet

Miután szeptember végén az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatásával hat városban mintegy tucatszor játszotta az Osonó Színházműhely a Fazakas Misi által rendezett, Ismeretlen barátok társasága, avagy piknik egy japán szőnyegen című fórumszínházi előadását, újabb turnéra indult a társulat: ezúttal az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című produkció köré szerveztek turnéval egybekötött nagy méretű színháznevelési projektet, mely során kilenc város középiskoláinak fiataljait és pedagógusait szólítják meg.
 

  • Jelenet az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadásból. Fotó: Az Osonó Színházműhely Facebook-oldala
    Jelenet az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadásból. Fotó: Az Osonó Színházműhely Facebook-oldala

 

Az október 2–27. között szervezett rendezvénysorozat Kőhalom, Medgyes, Nagyenyed, Szamosújvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Máramarossziget, Nyárádszereda és Szováta középiskoláiban zajlik, ahol a Fazakas Misi által rendezett, Ahogyan a víz tükrözi az arcot című produkció bemutatását témafeldolgozó interaktív beszélgetések és színházpedagógiai műhelyfoglalkozások követik. A turné a Román Nemzeti Kulturális Alap közreműködésével kerül megvalósításra, amely nem először támogatja az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjas társulat színháznevelési kezdeményezéseit. Az Osonó tavasszal már létrehozott hasonló projektet, akkor egy fiataloknak szervezett táborban készült fórumszínházi előadást mutattak be tizenegy romániai városban.
Az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista előadás kiindulópontját a fiatalok személyes történetei képezik, a turné során tartott műhelyfoglalkozásokat pedig szociológusok kísérik végig annak érdekében, hogy átfogó tanulmány szülessen a produkcióban felmerülő témák kapcsán: fiatalokat érintő társadalmi és szociális problémákról, a jövőképről, a családon belüli erőszakról, a fiatalkori elmagányosodás folyamatáról, az egyre nagyobb szakadékról szülők és felnőttek között, a kommunikációs és párkapcsolati nehézségekről, a másság felvállalásáról, valamint a személyes félelmekről és traumákról.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2017-10-07: Jegyzet - Ferencz Csaba:

Találkoztunk

Találkoztunk több száz középiskolással: a Mácsafej zenekar, Gábor Szabolcs szaxofonos és Kolcsár József színművész A dolgokról egy földi szellemnek című, Szilágyi Domokos és Fekete Vince verseit összefűző előadásban.
2017-10-07: Belföld - :

A jó és nemes ügyeknek ne csak mártírjai legyenek

A szabadságharc nem magyar mártírjairól és a mai nemzedéknek szóló üzenetéről is beszéltek a szónokok Aradon a vértanú tábornokok emlékére állított Szabadság-szobornál rendezett tegnapi megemlékezésen.