Roncsautóért kerékpár

2017. október 17., kedd, Belföld
A klasszikus roncsautóprogramot 3800 értékjeggyel bővítette ki a kormány, tegnap pedig fél óra alatt elfogyott az összes jegy – nyilatkozta Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter. Ebben az évben május 18-án indult a roncsautó- és a roncsautó plusz program a természetes és jogi személyeknek egyaránt. Az akkor bejelentett költségvetés szerint 2017-ben 180 millió lejt szánt a tárca a Környezetvédelmi Alapból finanszírozott roncsautóprogramra, amelyet október 11-én 25 millió lejjel egészített ki a kormány.
 
2018-tól elektromos kerékpárokat is lehet majd vásárolni a roncsautóprogram keretében – nyilatkozta tegnapi szakkonferencián a miniszter. „A minisztérium több intézkedést bevezet a károsanyag-kibocsátás csökkentésére. A roncsautóprogram keretében továbbra is támogatást nyújtunk elektromos autók beszerzésére, és jövő évtől elektromos kerékpárok vásárlását is támogatjuk. Indul ugyanakkor a RO-LA elnevezésű többéves program, amelynek célja, hogy a kamionok egy részét vonaton szállítsuk” – mondta Gavrilescu. (Agerpres)
TÖBBET KERES, MINT AZ ÁLLAMFŐ. Közzétette a szenátus a választott közjogi méltóságok és az intézmény alkalmazottjainak bérét. A legnagyobb bruttó fizetése a felsőház főtitkárának van: havi 19 055 lej. Az intézmény honlapján közzétett információk alapján a szenátus elnökének havi 16 675, az alelnököknek 15 515, a titkároknak és háznagyoknak 15 225, a frakcióvezetőknek 14 500 lejes bruttó juttatás jár. A házbizottsági elnökök bére 14 065, az alelnököké 13 630 lej. A szenátorok havi javadalmazása 13 050 lej. Klaus Iohannis államfő bruttó bére 17 400 lej. (Maszol)
A SZABADBAN ALUDT A NAGYKÖVET. Szabad ég alatt, kartonpapírokon és egy régi hálózsákban aludt péntekről szombatra virradóan Paul Brummell, Nagy-Britannia bukaresti nagykövete. A hajlékta­lanok nemzetközi napja alkalmából mintegy húsz önkéntessel együtt töltötte hajléktalanként az éjszakát a diplomata. A nagykövet második alkalommal vett részt a bukaresti Casa Ioana Alapítvány által szervezett akción, amelynek célja felhívni a figyelmet a hajléktalanok helyzetére. „Egy ilyen esemény valamilyen szinten mesterkélt, azonban szerintem az a fontos, hogy eszünkbe jusson: Bukarest utcáin 5000 hajléktalan ember él mindennap, télen is, és nem könnyű számukra” – mondta Brummell, aki hozzátette, az utcalakók problémája globális probléma. Ian Tilling, a Casa Ioana Alapítvány vezetője szerint fontos, hogy az emberek megértsék, hajléktalannak lenni egy helyzet, nem egy állapot. (Trans­index)
Cikk megjelenési időpontja: 2017-10-17 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 745
szavazógép
2017-10-17: Belföld - :

Feddhetetlen vezetőkre van szükség

Nyílt levelet intézett tegnap a Mentsétek meg Romániát Szövetség (MRSZ) Klaus Iohannis államfőhöz. A politikai alakulat reményét fejezi ki, hogy az elnök csak olyan személyek miniszteri kinevezését hagyja jóvá, akik eleget tesznek a szakmaiságra és feddhetetlenségre vonatkozó követelményeknek.
 
2017-10-17: Belföld - :

Megosztott áfafizetés

A megosztott áfafizetés újabb módozatát dolgozzák ki a vállalkozók igényei alapján – közölte tegnap Mihai Tudose kormányfő a munkaadók országos szövetségének képviselőivel folytatott találkozó után.