Egyéves a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Távközlési Kismúzeum

2017. október 18., szerda, Magazin
Megőrizni a múlt értékeit, alkalmazkodni a jelenhez, befolyásolni a jövőt – ez a gondolat vezérli az egy évvel ezelőtt – 2016. szeptember 17-én – felavatott Puskás Tivadar Távközlési Kismúzeum működését. Az évforduló alkalmából szervezett ünnepséget október 20-án 16 órától tartják a gyűjteménynek helyet adó sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskolában.
  • Csáky Ernő tárlatvezetés közben. Szekeres Attila felvétele
    Csáky Ernő tárlatvezetés közben. Szekeres Attila felvétele
A kis távközlési múzeumot a Puskás Tivadar Szakiskolában Újfalvi István mérnök-tanár kezdeményezésére, Demeter Dávid igazgató-tanár támogatásával, Péter Sándor tanár közreműködésével, Bokor Zoltán tanácsaival és számos nagyobb cég támogatásával alapította Puskás Attila és Csáky Ernő. Alapját Csáky Ernő magángyűjteménye és Puskás Attila kutatásai alapján összegyűjtött dokumentációs anyag képezi, továbbá egy hattagú rádióamatőr klub adó-vevő készüléke egészíti ki. A múzeum létrehozásában közreműködtek szakoktató mesterek, tanárok, mérnökök. A gyűjtemény fontos célja, hogy a látogatókkal megismertesse a székely Puskás Tivadart, valamint a civil és katonai távközlési eszközöket.
Az első teremben olyan tárgyak láthatóak, amelyek a mindennapi életben ismeretlen, különleges világ részei, és saját korukban is ritkaságszámba mentek. A második teremben már tömeggyártásban készült eszközök kaptak helyet. A működőképes eszközök bemutatóján túl a legkorszerűbb interaktív látványelemek és kiállítási tartalmak teszik emlékezetessé a látogatást. A gyűjteményben többek között Balint Mihai és csoportja jóvoltából a sepsiszentgyörgyi távközlés múltjának egy jókora szelete is fellelhető, ahogyan a hajdanán használt szórakoztató elektronika emlékei – korabeli lemezjátszók, szalagos magnók és a különböző korok tévékészülékei is. A Varsói Szerződés keretében használt kis kapacitású és kis teljesítményű híradó készülékeken kipróbálható a morzézás. Követhető, hogyan fejlődtek a telefon- és egyéb táv-, illetve hírközlési készülékek az elmúlt száz évben. A kiállított eszközök nagy része működőképes: a klasszikus Commodore 64-es számítógép, telefonok, távírógépek, a morzebillentyűk, rádiókészülékek.
A múzeum mindenki előtt nyitva áll, bárki kipróbálhatja a legendás eszközöket.
 
CSÁKY ERNŐ
Cikk megjelenési időpontja: 2017-10-18 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 745
szavazógép
2017-10-18: Sport - :

Színvonalas megmérettetésen szereztek tapasztalatot (Fallabda)

A Belgrádban rendezett Szerb Junior Open után, október 13–15. között a Kovászna Squash SKE a Hungarian Junior Open háromnapos, nemzetközi fallabdaversenyen is részt vett, ahol tizenhét ország 99 játékosa tette próbára magát nyolc kategóriában.
2017-10-18: Magazin - :

Magyar Színházfesztivál először Brassóban

Első alkalommal szervezik meg Brassóban azt a színházi seregszemlét, amellyel hagyományt teremtenének a Cenk alatti városban. Október 26–29. között az első Magyar Színházfesztivál keretében a Drámai Színház nagyszínpadán négy előadást lehet megtekinteni, ugyanakkor a fesztivál első napján egy zenés pódium-előadással október 23. közelségét is megidézik.