Egyetem nélkül is taníthatnak

2017. október 18., szerda, Belföld
Visszavonta a képviselőház tegnap azt a jogszabályt, melynek értelmében az óvodai nevelők és a tanítók csak abban az esetben folytathatják oktatói tevékenységüket, ha elvégeznek egy, a szakuknak megfelelő egyetemet.
Az alsóház ellenszavazat nélkül fogadta el az erre vonatkozó, 2012/92-es sürgősségi kormányrendeletet módosító törvénytervezetet, de a végső döntés ez ügyben a szenátusé lesz. A javaslatot előterjesztő szociáldemokrata párti szenátor, Liliana Sbîrnea érvelése szerint számos óvodai nevelő és tanító dolgozik, akik középfokú végzettséggel rendelkeznek, de közel állnak már a nyugdíjkorhatárhoz, és „pedagógusi képzettségük nem igényel felsőfokú tanulmányokat”. A tervezet a kormányrendelet arra vonatkozó cikkelyét semmisíti meg, amely előírta, hogy a rendelet életbelépésétől számított hat éven belül az állami tanügyi rendszerben dolgozó óvodai nevelőknek és tanítóknak egyetemi oklevelet kell szerezniük egy, a szakuknak megfelelő felsőfokú oktatási intézményben ahhoz, hogy joguk legyen folytatni pedagógusi tevékenységüket.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 204
szavazógép
2017-10-18: Belföld - :

Szakmai vitát ígértek a szociáldemokraták (Anyanyelvhasználat a közigazgatásban)

A bukaresti kormánykoalíció vezetőereje, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) azt ígérte az RMDSZ-nek, hogy a szenátusban szakmai vita nyomán alakítja ki álláspontját a kisebbségek közigazgatási anyanyelvhasználatát bővítő törvénytervezetről, és nem sepri azt le vita nélkül az asztalról, ahogyan történt a képviselőházi szavazás alkalmával – tudatta Cseke Attila frakcióvezető.
2017-10-18: Belföld - :

Hírsaláta

ZSIDÓ SÍROKAT RONGÁLTAK. Tetten ért tegnap a szászrégeni rendőrség öt, 9 és 16 év közötti gyermeket, amint parkouroztak a helyi zsidó temetőben. Erre azt követően került sor, hogy a Romániai Zsidó Közösségek Szövetsége jelentette, ismeretlen tettesek feldúltak a hétvégén tíz sírt és tönkretették a temető bejárati kapuját.