Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tanintézetek hőszigeteléseUniós pénzre pályáznak

2017. október 18., szerda, Közélet

Hét tanintézmény energetikai hatékonyságának növelésére (egyebek mellett hőszigetelés, fűtésrendszer-csere, villanyhálózat-fejlesztés, mosdók korszerűsítése, illetve tatarozási munkálatok) nyújt be pályázatot Sepsiszentgyörgy önkormányzata. A beruházások gazdasági-műszaki iratcsomójának jóváhagyásáról egymás után két ülésen döntött a városi képviselő-testület.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Az önkormányzat a Regionális Operatív Program keretében pályázza meg a középületek energiahatékonyságának növelésére kiírt támogatást. A tervezett beruházások értéke megközelíti az 5,4 millió eurót, amelyből a két legjelentősebb költséget a Váradi József Általános Iskolánál (nagyjából kétmillió), illetve a Mihai Viteazul Főgimnáziumnál (1,5 millió euró) tervezett beavatkozások jelentik. A Mihai Viteazul Főgimnázium esetében csak a díszterem és tornaterem korszerűsítésére terjed ki a terv, a főépület ugyanis műemlék, hőszigetelése nem lehetséges, korszerűsítését az Országos Helyi Fejlesztések Programján keresztül szándékszik megoldani az önkormányzat. Említett két tanintézet mellett a Berde Áron Gazdasági és Műszaki Líceum épülete, a Gödri Ferenc-iskola épületegyüttesében működő Árvácska Óvodának otthont adó ingatlan, a Gulliver-napközi épülete, a Nicolae Colan-iskola, illetve a Plugor Sándor Művészeti Líceum újabb, az 1980-as években felhúzott épülete szerepel még a pályázatban. A művészeti esetében a régebbi épület ugyanazon elv mentén nem kerülhetett be, mint a Mihai Viteazul Főgimnázium.
A testület minden egyes beruházásról külön döntött, és minden esetben egyöntetű döntés született. Sztakics Éva alpolgármester elmondta: olyan munkálatokról van szó, amelyek elengedhetetlenek, a döntés sürgősségét pedig az indokolta, hogy a pályázat leadási határideje október 3. volt. Az önkormányzat önrésze sikeres pályázat esetén 2 százalék lenne.
A testület megszavazta, hogy a Székely Mikó Kollégium hivatalosan is átvegye a Kós Károly Líceum volt bentlakását és étkezdéjét, ezáltal minden tekintetben megoldódott a 320 mikós kisdiák étkeztetése,  és  jóváhagyták a Diakónia Keresztyén Alapítvánnyal közösen működtetett iskola utáni program folytatását is, melynek köszönhetően 118 gyerek egyebek mellett meleg ebédet kap kilenc hónapon át, és a tanulásban is segítenek nekik.
Határoztak továbbá a 2017–2018-as tanévre érvényes, az állami oktatásban részesülő diákok ösztöndíjainak összegéről is. Ezek szintje ugyanaz, mint a tavaly, azaz: különleges teljesítményért az ösztöndíj havi 150 lej, az érdemösztöndíj 100 lej, a tanulmányi ösztöndíj 35 lej, a szociális ösztöndíj 60 lej havonta.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 133
szavazógép
2017-10-18: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Zsarolunk vagy zsarolnak?

Zsarolásnak látja minden román párt – nem csupán a magát liberálisnak és haladónak tartó ellenzék – , hogy az RMDSZ két olyan törvénytervezet támogatását kéri a kormánykoalíciótól, amely a magyarok jogait bővítené kissé.
2017-10-18: Közélet - Miska Brigitta:

Az áram is ellenünk játszik (Tiltakozik a Sepsi OSK)

A vasárnapi Sepsi OSK–Astra Giurgiu élvonalbeli mérkőzést követően Edward Iordănescu, a vendégek trénere bejelentette, hogy óvást nyújtanak be, mert a szabály szerint a világítás másodszori meghibásodása esetén a bírónak le kellett volna fújnia a találkozót, és a vendégcsapatnak ítélni a három pontot. A nem mindennapi eset miatt a Sepsi OSK alelnöke, Kertész Dávid nyílt levélben fordult a Giurgiu megyei csapathoz.