Tömbház-felújítás SepsiszentgyörgyönJövőtől színesedik a város

2017. október 18., szerda, Közélet
Jövőben indítja a több évtizede épült lakóingatlanok kopott, szürke homlokzatának felújítását célzó programját Sepsiszentgyörgy önkormányzata. A kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy a következő három évben legalább a főútvonalak mentén megszépüljön, színesedjen a városkép, ezért támogatást is nyújtanak és kedvezményeket is adnak az érintett lakástulajdonosoknak.
  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente
 
Az erre vonatkozó határozatot szeptemberi ülésén fogadta el a helyi tanács, nyilván a törvény figyelembevételével. Tóth-Birtan Csaba alpolgármester elmondása szerint a felújítást egy év alatt kell elvégezni, ahol ez nem sikerül, ott legtöbb egyévi halasztást lehet kérni. A tatarozáshoz lehetőség szerint az eredeti technológiát és anyagokat kell használni, ha ezek már nem léteznek, a tervező ajánlhat más, kis költségvetésű megoldásokat is. Első lépésben az önkormányzat azonosítja és felkeresi azokat a személyeket, akik leromlott ingatlanokkal rendelkeznek, és felszólítja őket a javításukra, mert a törvény értelmében a karbantartás a tulajdonos feladata. Ha a lakók nem lépnek, a városháza saját költségén festetheti újra a külső felületeket, és leoszthatja a költségeket. A szegényebb családoknak azonban támogatást nyújtanak: ahol a jövedelem az országos átlag alatt van, ott kérhetik, hogy az önkormányzat szociális segélyként fizesse ki a rájuk eső részt – és az alpolgármester szerint az érintettek többsége ilyen anyagi helyzetben van, a homlokzatfrissítést tehát nagyrészt a város állja – a haszon pedig a tulajdonosoké, akik a felújítás után ötévi adómentességet élveznek.
Addig azonban még elég hosszú az út, bár ezen is próbál könnyíteni az önkormányzat: az építkezési engedélyeket és egyéb jóváhagyásokat rövidebb idő alatt, díjmentesen állítják ki. A hároméves tömbház-felújítási program az elképzelések szerint a központban rajtol, és ha minden terv szerint alakul, 2020 végére harminc forgalmas utca képe újul meg.
 
Cikk megjelenési időpontja: 2017-10-18 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 745
szavazógép
2017-10-18: Közélet - Nagy D. István:

Átszabott sporttámogatás

Külön alapot hozott létre tegnapi rendkívüli ülésén Kovászna Megye Tanácsa az élsportnak számító tevékenységek támogatására. Az új támogatási formát a 2000-ben elfogadott 69-es számú testnevelési és sporttörvény egyébként elég későn jóváhagyott módosítása írja elő.
2017-10-18: Közélet - Bokor Gábor:

Büntetik a szabadon hagyott lovak gazdáit (Kovászna)

Sok kárt okoznak Csomakőrösön a felügyelet nélkül hagyott, főleg a roma közösség tulajdonában lévő lovak. Lelegelik a kaszálókat, a gazdaegyesület által bérelt legelőn garázdálkodnak, az is megtörtént, hogy tönkretették a falu melletti hétvégi házak kerítését. A kovásznai hatóságok többé nem nézik ölbe tett kézzel a károkozást, drasztikus lépéseket ígérnek  – tudtuk meg Jeszenovics Károly alpolgármestertől.