Székely Mikó KollégiumJobb bentlakás, jobb étkezde

2017. október 19., csütörtök, Közélet
Közel tízéves kiesés után újból van saját étkezdéje a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumnak, és ettől a tanévtől jobb körülmények között lakhatnak a bentlakók. Mindez annak köszönhető, hogy a Kós Károly Szakközépiskolát besorolták a Puskás Tivadar Szakközépiskolába, és a szabadon maradt épületegyüttes egy részét a helyi önkormányzat a Mikó használatába adta.
  • A Mikóé lett a Kós Károly iskola bentlakása. Albert Levente felvétele
    A Mikóé lett a Kós Károly iskola bentlakása. Albert Levente felvétele

Az étkezdében jelenleg négyszáz diáknak főznek. Itt ebédelnek a bentlakók, a napközi programos kisiskolások és a Speciális Iskola diákjai. A Plugor Sándor Művészeti Líceum is szerette volna kihasználni a lehetőséget, de kiszállítást kértek, ehhez ellenben nincs elegendő személyzete az iskolának – tudtuk meg Kubánda Miklóstól.
A Székely Mikó Kollégium aligazgatója elmondta, sikerült kibővíteniük a konyha felszerelését, mosogatógépet és edényeket vásároltak, de a napi négyszáz adagnál többet nehezen tudnának előállítani, természetesen, ha saját diákjaik közül még igényelnék az étkezést az egykori kicsi Mikó kantinjában, azt is megoldanák.
A bentlakásban negyvenöt fiút és lányt szállásoltak el ötágyas szobákban, mindenik külön zuhanyozóval és vécével rendelkezik, ami jóval kényelmesebb, mint azok a nyolcágyas szobák, amelyeket az egykori banképületben berendezett bentlakásban tudtak biztosítani – hangsúlyozta Kubánda Miklós. Arról a bentlakásépületről van szó, amelynek alsó szintjén továbbra is a Sportiskola irodái és néhány edzőterem működik, a két intézmény közösen használja az ingatlant, a víz-, gáz- és villanyfogyasztást megosztva fizetik.
Az első emeleti díszterem jelenleg üres, egyelőre a Mikó nem használja, rendezvényei megtartására bőven van lehetősége. A Székely Mikó Kollégium által használt épületekben működő létesítményekben jelenleg tizenhárom alkalmazott dolgozik, Kubánda aligazgató szerint ez nem elegendő, mert a meglévő három kapussal nehéz lefödni az éjjeli-nappali és hétvégi szolgálatot is.
A Kós Károly tervezte főépület, a tornaterem és a nagy bentlakásépület fölött a helyi önkormányzat rendelkezik, ezek átalakítására készülnek. Az épületegyüttes rendeltetése nem változik, továbbra is oktatási intézmény működik majd benne, az eredeti elképzelés szerint elemi iskola.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 200
szavazógép
2017-10-19: Közélet - :

Füzeteink összetétele

Nem volt ráírva a pár lejes füzetre, hogy miből van, mekkora, és hány oldalas – ezért a mulasztásért pedig három kereskedőt egyenként ezerlejes bírsággal sújtottak a megyei fogyasztóvédelmi hivatal ellenőrei, akik a tanévkezdés előtti napokban a tanfelszerelések forgalmazásának körülményeit vizsgálták összesen 29 üzletben.
2017-10-19: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Gyűlölet a lelátókon

Mintha csak készakarva ki akarnának provokálni belőlünk valami olyan válaszreakciót, aminek ürügyén aztán lecsaphatnak, büntethetnek, megbélyegezhetnek. És nem, nem lehet azzal takarózni, hogy a sport világa már csak ilyen, a szurkolók körében mindenütt és mindig voltak szélsőséges csoportok, nem kell különösebb fontosságot tulajdonítani a lelátókról érkező magyarellenes megnyilvánulásoknak.