Sérültek a diákok jogaiSzélsőjobbos díjkiosztás Sepsiszentgyörgyön

2017. október 19., csütörtök, Közélet

A szélsőjobboldali megnyilvánulásairól hírhedt és etnikai gyűlöletkeltés miatt vizsgálat alatt álló Dan Tanasă részt vett a fogyasztóvédelmi világnap alkalmából rendezett iskolai vetélkedő Kovászna megyei szakaszának 2017. március 18-án megtartott díjkiosztó ünnepségén, és dedikált példányokat osztogatott a középiskolás diákoknak Dinu Giurescu Elfeledve Románia szívében című könyvéből – hívja fel a figyelmet a kormányfőhöz, a belügyminiszterhez, a nép ügyvédjéhez és a diszkrimináció-ellenes tanácshoz intézett levelében Garai Zoltán brassói polgár, aki egy Tanasă közösségi oldaláról vett fényképet is mellékel a prefektúrán lezajlott eseményről. A felvételen a székelyföldi románok Spanyolországban élő védelmezője a díszasztalnál, a szintén magyarellenességéről ismert Mircea Diacon megyei fogyasztóvédelmi igazgató, Sebastian Cucu prefektus, Nicolae Radocea alprefektus és a tanfelügyelőség két képviselője mellett látható, írás közben.

  • Dan Tanasă, Mircea Diacon és Sebastian Cucu az ominózus díjátadáson. Fotó: Facebook
    Dan Tanasă, Mircea Diacon és Sebastian Cucu az ominózus díjátadáson. Fotó: Facebook

Beadványában Garai Zoltán röviden bemutatja, hogy kit hívtak meg a vetélkedő szervezői a díjkiosztásra, és arra is kitér, hogy Giurescu könyve azt bizonygatja aprólékos részletezéssel, hogy a románok etnikai enklávéban élnek az ország szívében, a magyarok között, és etnikai diszkrimináció áldozatai. Garai felhívja a figyelmet, hogy Romániában a magyarság él kisebbségben, Giurescu megközelítése pedig politikai jellegű, idegengyűlöletre utal, és a többségi lakosság felbujtására törekszik egy kisebbség ellen. Éppen ezért Garai Zoltán a következő kéréseket fogalmazta meg az általa megszólított intézményekhez:
1. Ellenőrizzék és azonosítsák azokat a törvényi és erkölcsi feltételeket, amelyek alapján Dan Tanasă meghívottként vett részt egy iskolai jellegű ünnepségen.
2. Ellenőrizzék, hogy Dinu Giurescu Elfeledve Románia szívében című könyve megfelelő olvasmány-e a román és magyar tanulók számára, és hogy milyen módon köthető a fogyasztóvédelmi világnaphoz.
3. Ellenőrizzék, hogy magyar etnikumú gyermekek részt vettek-e az ünnepségen, és hogy Dan Tanasă jelenléte vagy az említett kiadvány osztogatása indokolatlan pszichológiai nyomás alá helyezte-e őket.
4. Vizsgálják ki, hogy a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal a fogyasztóvédelmi világnaphoz kötődő rendezvényeket épp március 15-re időzítette-e, arra a napra, amikor a helyi magyar közösség a világ összes magyarjának nemzeti ünnepén vett részt, és emiatt a magyar diákok csak kis létszámban vagy egyáltalán nem tudtak jelen lenni a fogyasztóvédelmi vetélkedőn.
5. Vizsgálják ki, hogy Mircea Diacon, akit hivatali visszaélésért már jelentettek fel (mivel ittasan, tisztségére hivatkozva kivételes bánásmódot követelt egy vendéglőben) eléggé szilárd erkölcsű személyiség-e ahhoz, hogy bármilyen jellegű iskolai rendezvény szervezője legyen.
Indoklásként Garai Zoltán a 2017-ben módosított oktatási törvény két cikkelyére hivatkozik: a 3. cikkely n) bekezdése az ideológiáktól, vallási dogmák­tól és politikai doktrínáktól mentes, szabadon való gondolkodás elvét mondja ki, a 7. cikkely 1. szakasza pedig minden olyan tevékenységet megtilt az oktatási intézményekben, amelyek erkölcsi törvényeket sértenek, veszélyeztetik a gyermekek és fiatalok, illetve a tanügyi és kisegítő személyzet egészségét, testi és lelki épségét, illetve politikai és vallási fanatizmusra nevelnek.
Levele végén a brassói polgár reményét fejezi ki, hogy a megszólított intézmények segítségével 2018-ban normális körülmények között, szélsőjobboldali politikai felhangok nélkül, minden diák jogainak tiszteletben tartásával és etnikai hovatartozásuktól függetlenül lehet megünnepelni a fogyasztóvédelmi világnapot Kovászna megyében is.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 208
szavazógép
2017-10-19: Közélet - Fekete Réka:

A segítő élményszínház

Mifelénk eddig kevésbé ismert műfajba nyerhet betekintést szombaton a sepsiszentgyörgyi közönség: a helyi Panta Rhei Egyesület szervezésében playback-színházi eseményre kerül sor a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. A rendezvény a résztvevők helyben elmesélt történeteinek visszajátszásán alapszik, egyfajta önismereti tréningként hat a műfaj közösségépítő szerepe által. A rendezvényre a belépés díjmentes.
2017-10-19: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Két évtized a védtelenek szolgálatában

Székelyföldi közösségeinkben, így Háromszéken is hosszú ideje empátiával, odafigyeléssel, gonddal vagyunk azok irányában, akiket a sors egy kicsit hátrébb sorolt – fogalmazott tegnap Tamás Sándor megyei önkormányzati vezető a fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság egész napos rendezvénysorozatának megnyitóján. Az intézmény konferenciával ünnepelt a megyei könyvtár Gábor Áron Termében, a személyes beszámolók, előadások közt gyermekek előadásait hallhatták az esemény vendégei.