Csökkent a magyarok elfogadottsága

2017. október 21., szombat, Belföld
A két évvel ezelőtti szinthez képest csökkent a magyarok elfogadottsága és megbecsültsége a román társadalomban – derült ki a romániai Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet által rendelt közvélemény-kutatásból, amelynek eredményeit csütörtökön tették közzé.
A holokauszttal kapcsolatos ismereteket és a kisebbségek megítélését számszerűsítő felmérés készítői az úgynevezett Bogardus-skálát használták, amelyen az 1-es a legmagasabb (családtag) fokú elfogadást, míg a 7-es a legkisebbet (nem kellene Romániába jönniük) jelenti. A legkisebb fokú elutasítást a zsidókkal (3,8) szemben mutatták a megkérdezettek, akárcsak két évvel ezelőtt. A magyarok elutasítása 4-ről 4,1-re, az araboké 4,8-ról 5-re nőtt, míg a romákkal szembeni intolerancia szintje 5-ről 4,8-ra csökkent.
Míg két éve a megkérdezettek 26 százaléka mondta, hogy nem akar – legfeljebb látogatóként – magyarokat látni az országban, arányuk mára 29 százalékra emelkedett, miközben 18-ról 14 százalékra csökkent azok aránya, akik elfogadnának egy magyar családtagot, és 16-ról 12 százalékra azoké, akiket nem zavarna, ha magyar lenne a szomszédjuk.
Csökkent a magyarság megbecsülése is: a tavalyelőtti 10-ről 5 százalékra apadt azok aránya, akik a román társadalom értékes tagjainak tekintik a magyarokat, 31-ről 33 százalékra nőtt viszont azok aránya, akik problémaforrást vagy éppenséggel fenyegetést látnak bennük.
A közvélemény-kutatás arra is rávilágított, hogy a romániai felnőtt lakosság körében 75-ről 68 százalékra csökkent azok aránya, akik hallottak a holokausztról, többségük pedig továbbra is a zsidók németek általi kiirtását érti alatta. A korábbi 28-ról 38 százalékra nőtt viszont azok aránya, akik tudták, hogy a második világháború idején az Antonescu-vezette Románia Transznisztriába deportálta a zsidókat.
A felmérést a romániai holokausztkutató intézet megrendelésére a Kantar-TNS intézet készítette 2017. szeptember 14-e és október 6-a között. A több mint ezer felnőtt válaszadó bevonásával készült felmérés hibahatára három százalék.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 112
szavazógép
2017-10-21: Sport - :

Izraelben is nyert az FCSB, továbbra is hibátlan (Labdarúgás, Európa-liga)

A labdarúgó Európa-liga csoportkörének 3. fordulójában az FCSB Harlem-Eddy Gnohéré találataival győzött az izraeli Hapoel Beer-Seva vendégeként, így hibátlan mérleggel továbbra is a G-csoport élén áll. A kvartett másik mérkőzésén a svájci Lugano hazai pályán nyert a Viktoria Plzen ellen.
2017-10-21: Belföld - :

Az adóalap változik, a fizetések nem csökkennek

A fizetések vagy a jelenlegi szinten maradnak, vagy nőnek – nyilatkozta Mihai Tudose miniszterelnök tegnap Déván. A kormányfőt arról kérdezte a sajtó, hogyan hat ki majd a bérekre az a tervezett intézkedés, amely szerint a társadalombiztosítási járulékokat teljes egészében áthárítják a munkavállalókra. Tudose szerint a szolidaritási járulék is csupán az adóalap módosítása miatt változik.