Komoly gondok a börtönök zsúfoltsága miatt

2017. október 21., szombat, Belföld
Több mint ötszáz elítélt került szabadlábra tegnap, a börtönbüntetéseket lerövidítő törvény hatálybalépésének napján, és további, mintegy másfél ezer szabadulása várható a következő napokban – közölték a hazai hírforrások.
A büntetés-végrehajtási intézetekből csütörtök éjfélig távozók pontos számát (529) Teodor Toader igazságügyi miniszter tette közzé, hozzáfűzve, hogy őt is meglepte, milyen sok elítéltet érintett a jogszabály. További 3350 elítélt jogosulttá vált, hogy feltételes szabadlábra helyezését kérvényezze. A parlament tavasszal fogadta el a túlzsúfolt börtönökben raboskodó elítéltek büntetésének lerövidítéséről szóló törvényt, amely minden elítéltnek harmincnaponként hat nappal csökkenti a büntetését, ha olyan közös cellában raboskodik, ahol nem jut legalább négy négyzetméter egy rabra vagy egyéb szempontból nem megfelelőek a büntetés-végrehajtás körülményei. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) eddig több mint ötszáz romániai panaszosnak ítélt meg kártérítést, a börtönökben uralkodó körülmények ugyanis sértik az Emberi Jogok Európai Egyezményének a kínzás és megalázó büntetés tilalmáról szóló cikkét.
A román börtönökből nyolcezer elítéltet kellene szabadon bocsátani a több mint 27 ezerből ahhoz, hogy – az EJEB szabványainak megfelelően – minden rabra jusson legalább négy négyzetméternyi hely. A Pro TV értesülései szerint a hétvégén további 1500 elítélt fog kilépni a hazai börtönök kapuin. Az Adevărul portálnak nyilatkozva Sorin Dumitraşcu, a büntetés-végrehajtási intézetek országos vezérigazgatóságának volt vezetője úgy vélekedett, hogy a most szabadult elítéltek nyolcvan százaléka egy éven belül visszaesik.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 112
szavazógép
2017-10-21: Belföld - :

Az adóalap változik, a fizetések nem csökkennek

A fizetések vagy a jelenlegi szinten maradnak, vagy nőnek – nyilatkozta Mihai Tudose miniszterelnök tegnap Déván. A kormányfőt arról kérdezte a sajtó, hogyan hat ki majd a bérekre az a tervezett intézkedés, amely szerint a társadalombiztosítási járulékokat teljes egészében áthárítják a munkavállalókra. Tudose szerint a szolidaritási járulék is csupán az adóalap módosítása miatt változik.
2017-10-21: Világfigyelő - :

Előrehozott választásokat akar Madrid (Katalán válság)

Januárban előrehozott helyi parlamenti választások megrendezése szerepel a spanyol kormány tervezett intézkedései között Katalóniában, amelyről megállapodott az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárttal (PSOE) – erősítette meg Carmen Calvo szocialista politikus a spanyol közszolgálati televíziónak nyilatkozva az eldiario.es internetes lap értesülését tegnap.