Alkotótábor sérülteknek és gondozóiknak

2017. október 21., szombat, Közélet
A művészetekben az emberek egyesülnek, ami igen nagy erőt jelent, és ez alól nem kivételek a sérült fiatalok sem – állítja Davide di Pasquale, a Rejtett értékeink felfedezése című nemzetközi program főszervezője, aki olaszországi fogyatékkal élőket kísért el a tegnap zárult sepsikőröspataki alkotótáborba, ahol helyi, németországi és portugál fiatalok ismerkedtek a szobrászat, festészet, grafika, üvegfestés alapjaival és igényesebb technikáival.
  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele
Ezen a héten az Írisz-tábor több helyisége is alkotóműhellyé vált: tucatjával készültek az agyagszobrocskák, rajzok, festmények, égetett üvegképek, amelyek többnyire nem kezdők kezéből kerültek ki, hisz a részt vevő sérült fiatalok többsége éppen tehetsége okán került be a csapatba. Volt köztük, akinek nagyon fejlett a kézügyessége, de egy lerajzolt labirintus vonalait mégsem tudja végigkövetni az ujjával, mások képzelőerejükkel tűntek ki, általuk soha nem látott tájat festettek meg életszerűen, bár a beszéd vagy a leghétköznapibb cselekedet is nehezükre esik.
A sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány által működtetett Írisz Ház két éve kapcsolódott be az Art of Inclusion Erasmus+ projektbe, amelyben szerre mind a négy részt vevő ország vállalja a házigazda szerepet és állítja össze a közös tábor programját. Idén a Makkai Péter református lelkész vezette Írisz Ház fogadta az olasz, portugál és német csoportot, és az együttlét különlegességeként a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézettel, Magyarország Kulturális Központjával közösen szervezték meg a látogatást a Székely Nemzeti Múzeumba, ahol a Bánffy Miklós tervezte és Makkai András által kivitelezett Csaba királyfi vitrálium volt a rendhagyó művészettörténeti óra témája. Egy kicsit azért is, mert az üvegfestést éppen említett alkotás készítője tanította a táborban, és azt kívánták megmutatni, hogy milyen messzire lehet eljutni ebben a művészeti ágban is.
A táborlakó sérült fiatalok és gondozóik nem csak a művészetekkel, de egy kirándulás során a környékkel is ismerkedtek, az alkotóhangulathoz hűen tegnap nemcsak tábortűzzel zárták az együttlétet, hanem szalmából labirintust építettek: hadd legyen egy kicsit művészet és egy kicsit fejlesztőterápia mindaz, aminek emlékét Sepsikőröspatakról hazaviszik.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-10-21 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 745
szavazógép
2017-10-21: Közélet - Váry O. Péter:

Az elfelejtett Makár

Makár Alajos az egyik utolsó képviselője volt annak a felfogásnak, mely az emberi sorsot tartotta a művészet fő feladatának – jelentette ki Banner Zoltán művészettörténész az Erdélyi Művészeti Központban tegnap délután megnyílt, Makár Alajos életművét bemutató kiállításon.
2017-10-21: Közélet - Váry O. Péter:

Ellesett sorsok

Milyen sorsot szánt az élet egy árvaházban nevelkedett cigány lánynak? Hát egy elmebetegségből felgyógyult, de továbbra is a kórral küzdő fiatal székely lánynak?