Ellesett sorsok

2017. október 21., szombat, Közélet
Milyen sorsot szánt az élet egy árvaházban nevelkedett cigány lánynak? Hát egy elmebetegségből felgyógyult, de továbbra is a kórral küzdő fiatal székely lánynak?
  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente
És milyen sorsa volt a gyógyítóknak, olyanoknak, mint a náci koncentrációs táborok orvoskísérleteit végrehajtó Nyiszli Miklósnak, az önmagát sikertelenül gyógyítani próbáló Csehovnak? És milyen sorsuk van a köztünk élő székelyeknek, mi az a nagy hűhó Nyirő József újratemetése körül, miért hasonult meg Zsigmond Márton képzőművész a csíkszeredai mozi homlokzatára készített alkotásának hányatott sorsa miatt? Ilyenekről szól Cseke Gábor legújabb, Sorsok könyve című kötete, amelyet szerda délután mutatott be a szerző Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtárban. A szépirodalom és a publicisztika határán mozgó írásokat műfajilag olvasónapló felé hajazó esszéknek nevezte Cseke Gábor, aki „hősei” kiválasztásáról elmondta, azt bizonyították, nincs lehetetlen. Ahogy sáfárkodik az ember a saját sorsával, az amiről érdemes és kell beszélni, állapította meg, mintegy megindokolva az évek során született írásai könyvbe gyűjtésének szükségességét.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-10-21 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 6
szavazógép
2017-10-21: Közélet - Fekete Réka:

Alkotótábor sérülteknek és gondozóiknak

A művészetekben az emberek egyesülnek, ami igen nagy erőt jelent, és ez alól nem kivételek a sérült fiatalok sem – állítja Davide di Pasquale, a Rejtett értékeink felfedezése című nemzetközi program főszervezője, aki olaszországi fogyatékkal élőket kísért el a tegnap zárult sepsikőröspataki alkotótáborba, ahol helyi, németországi és portugál fiatalok ismerkedtek a szobrászat, festészet, grafika, üvegfestés alapjaival és igényesebb technikáival.
2017-10-21: Közélet - Váry O. Péter:

Egy zászló újjáéledése

A Kónya Ádám Művelődési Ház Fürge ujjak kézimunka szakkörének tegnap megnyílott, összegző kiállításán rendhagyó módon egy zászló került a középpontba: a Magyar Férfidalárda 1921-ből származó, az idők során nagyon megrongálódott, ám a szakkör vezetője, Gábor Éva által igényesen felújított zászlaját másodszor leplezték le.