Egy zászló újjáéledése

2017. október 21., szombat, Közélet
A Kónya Ádám Művelődési Ház Fürge ujjak kézimunka szakkörének tegnap megnyílott, összegző kiállításán rendhagyó módon egy zászló került a középpontba: a Magyar Férfidalárda 1921-ből származó, az idők során nagyon megrongálódott, ám a szakkör vezetője, Gábor Éva által igényesen felújított zászlaját másodszor leplezték le.
  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente
A zászló múltjáról még tulajdonosai is keveset tudnak, hogy 1921-ben készült a Sepsiszentgyörgyi Magyar Dalárda számára, azt a rajta levő hímzés igazolja. Trianon után sokat rejtegették, nedves környezetben is tárolhatták, anyaga, hímzése egyaránt megrongálódott, már nem is hittek abban, hogy ősi zászlajukat valaha még büszkén mutogathatják – mondta el Fazakas Géza, a dalárda elnöke. Idén márciusban mutatták meg Gábor Évának a sok helyen foszló szálú, kivékonyodott szövetű zászlót, s hogy most ismét teljes pompájában csodálható, az kész csoda – jelentette ki.
Gábor Éva elmondta, két és fél hónapot dolgozott a zászló restaurálásán, nagyon nehéz munka volt, de szeretettel végezte, „mert még egy százéves dolgot meg tudunk mutatni unokáinknak”. Hozzátette, élete legizgalmasabb munkája volt, rengeteget tanult belőle, „a szépből csináltam még szebbet”. A Magyar Férfidalárda pedig mi mással, mint virág- és dalcsokorral köszönte meg a nagyszerű ajándékot Gábor Évának.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 200
szavazógép
2017-10-21: Közélet - Váry O. Péter:

Ellesett sorsok

Milyen sorsot szánt az élet egy árvaházban nevelkedett cigány lánynak? Hát egy elmebetegségből felgyógyult, de továbbra is a kórral küzdő fiatal székely lánynak?
2017-10-21: Közélet - Fekete Réka:

Pedagógusokat és diákokat díjaztak

Háromszékről tíz tanár és hat diák részesült kitüntetésben a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége hét végén tartott díjátadó ünnepségén. A szovátai Teleki Oktatási Központban Ezüstgyopár-díjjal jutalmaztak országosan negyven kiváló pedagógust, tavalyi tanulmányi eredményei alapján Mákvirág-díjat kapott ötvenöt középiskolás diák, évfolyamonként csupán egy-egy Kós Károly-, illetve Bolyai Farkas-díjat osztottak ki a magyar nyelv és irodalom, illetve a matematika terén elért eredmények figyelembevételével.