BiogazdálkodásDíjkiosztás Kézdivásárhelyen

2017. október 24., kedd, Gazdakör
Pénteken a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság agrártanácsadási osztályának kézdivásárhelyi irodájában ünnepélyes keretek között díjazták a legszebb konyhakert tulajdonosát, és a IV. Nemzetközi Bor- és Lekvárverseny felső-háromszéki dobogósait. A rendezvényen Kozma Béla, az osztály vezetője, Jancsó Szilvia kertészmérnök és dr. Máthé Emma, a Székelyföldi Bio Egyesület elnöke is jelen volt. Hargita megyében 260, míg Kovászna megyében 115 biotermelőt tartanak nyilván.
  • Tímár Katalin Odetta díjazása. A szerző felvétele
    Tímár Katalin Odetta díjazása. A szerző felvétele
Díjözönnel – többek között A legszebb konyhakertek országos nagydíjával – tértek haza a Kovászna megyei biotermelők, akik szeptember 20–24. között Magyarország évi legnagyobb mezőgazdasági seregszemléjén, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) vették át a díszokleveleket – mondotta el bevezetőként dr. Máthé Emma. Ismételten gratulált a lemhényi Tímár Katalin Odettának, a Kárpát-medence legszebb konyhakertje országos nagydíja nyertesének, akinek jelképesen újból átnyújtotta a már Budapesten átvett díszoklevél másolatát. Elmondta: sikerült elérni, hogy ugyancsak az OMÉK-on díjazzák a IV. Nemzetközi Bor- és Lekvárverseny győzteseit is. Az első megmérettetés Erdélyben volt, majd a felvidéki  Peszektergenyén következett a Palik bioborász házaspár szervezésében.
Ezt követően Jancsó Szilvia a Legszebb Konyhakertek – Magyarország, 2017 verseny dobogósait díjazta. Első díjat nyert más-más kategóriában Kovács Zsigmond (Szászfalu), Bíró Melinda és Bokor Kinga (mindketten lemhényiek), míg második díjban az ozsdolai Gáll Verginia és a 69 éves kézdivásárhelyi Kovács Julianna részesült (virágaival és fűszernövényeivel nevezett be).
A Felvidéken megszervezett bor- és lekvárverseny dobogósait is díjazták. A torjai Dima Csilla zöldparadicsom-lekvárja bronz oklevelet kapott, és ugyancsak bronzdiplomában részesült Bokor Kinga málna- és meggylekvár-kombinációjáért. A kézdivásárhelyi Szigyártó Tündét szintén bronzzal díjazták sárgarépalekvájáért. Ezüst oklevelet vett át Kis-Nyegró Zita 2016-os szilvalekvárjáért. Lukács Márta szintén ezüst oklevelet vehetett át. Ezüst oklevélben részesült, de nem volt jelen a díjazáson Cseh Kinga, Szász Enikő, Gál Enikő és Páll Ildikó. Serbán Enikő aranydiplomát kapott 2017-es meggy- és málnalekvárjáért. A kézdivásárhelyi Jancsó Csilla szintén arany oklevelet kapott a ribizlilekvárjáért.
Jancsó Szilvia azt is közölte, hogy október 28-án Kolozsváron biokonferenciát szerveznek, és azt szeretné, ha a rendezvényen Kovászna megye biotermelői egy kis standon bemutatkoznának.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 190
szavazógép
2017-10-24: Közélet - Nagy D. István:

Nagy ugrások nélkül nem megy (Digitális Székelyföld)

Sem versenyképes gazdasága, sem hatékony közigazgatása nem lehet Székelyföldnek a digitalizáció nélkül. A térségnek ugyanakkor igen alapos, hosszú távú stratégiára van szükséges ezen a téren, ha érdemben lépni akar, és fel szeretne kerülni Románia, illetve Európa digitális térképére – egyebek mellett ezek derültek ki a múlt héten Sepsiszentgyörgyön lezajlott 5. Székelyföldi IT & C és Innovációs Konferencia közpolitikai plenáris előadásaiból.
2017-10-24: Gazdakör - Bokor Gábor:

Többet ér az embernél a medve

A Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke, Ötvös Mózes még augusztusban küldött átiratot a mezőgazdasági minisztériumhoz, amelyben a medvék túlzott elszaporodására, az általuk okozott komoly károkra hívta fel a tárcavezető figyelmét. Ugyanakkor szorgalmazta: hozzanak sürgősen megoldást az immár tarthatatlanná vált helyzetre.