Ünnepelhetnek a kisebbségek

2017. október 24., kedd, Belföld
Ellenszavazat nélkül, 92 támogató vokssal fogadta el tegnap a szenátus azt a nemzeti kisebbségeket képviselő törvényhozók által benyújtott kezdeményezést, amely értelmében december 18-a lesz a Romániában élő nemzeti kisebbségek ünnepnapja.
A tervezet egy erre vonatkozó, 1998-ban elfogadott kormányhatározatot emel törvényerőre. Az említett napon tematikus kulturális rendezvényeket tartanak, amelyekre a helyi hatóságok pénzbeni és logisztikai támogatást nyújtanak, a közszolgálati rádió és televízió pedig beszámol az ünnephez kapcsolódó eseményekről. Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője a döntés kapcsán rámutatott: lehetőséget teremt, hogy évente egy napon a kis létszámú nemzeti kisebbségekre is ráirányuljon a figyelem, viszont a dátum nem összetévesztendő vagy behelyettesítendő az egyes nemzeti kisebbségek hivatalos ünnepeivel, így az RMDSZ azon kezdeményezésével sem, amelyben március 15-e hivatalos ünneppé nyilvánítását kérik, és amelyet továbbra is fenntartanak.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 160
szavazógép
2017-10-24: Belföld - :

Nem az áfareformra

Az RMDSZ nem támogatja a megosztottáfa-befizetésre vonatkozó kormányrendeletet. Több szempontból is elfogadhatatlanok a kormányrendeletben foglaltak, hiszen az adócsalás visszaszorítására tett törekvések leple alatt gyakorlatilag ellehetetlenítik főleg a kis- és középvállalkozások működését – olvasható a szövetség hírlevelében.
2017-10-24: Belföld - :

Lakónegyedben támadt a medve

Két személyt sebesített meg tegnap reggel egy medve Fogarason. A Brassó megyei kisvárosban történt medvetámadásban egy 39 éves férfi és egy 14 éves lány sebesült meg. A férfit karmolt sebekkel, a lányt karmolásokkal és harapással szállították kórházba, egyikük sérülései sem súlyosak. A fogarasi erdészeti hivatal a múlt héten kérvényezte a város peremén többször látott állat eltávolítását vagy kilövését, az óvintézkedés azonban nem történt meg.