Bod Péter-napok Kézdivásárhelyen

2017. október 24., kedd, Közélet
Idén az Iskola másként héten tartják a kézdivásárhelyi tanítóképzőben a Bod Péter-napokat. A tegnap délelőtt kezdődött rendezvény ma szabadidős programmal ér véget, csütörtökön és pénteken tartják a XVII. Erdélyi Kossuth-szónokversenyt.
  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele
„Ez a nap, hagyományainknak megfelelően, iskolánk névadója, Bod Péter szellemi örökségével s általa önmagunkkal való találkozásunk napja. Ezen a napon, mivel Bod Péter református lelkész is volt, a reformáció 500. évfordulójára is kívánunk emlékezni. Ez az a nap, amikor a IX. osztályosaink, gólyáink az egész iskola előtt bemutatkoznak, s megkezdődik számukra, immár hivatalosan is iskolánk hagyományaiba, szokásaiba való beavatásuk hete” – ezekkel a szavakkal vezette fel a kétnapos rendezvényt Deák Magdolna magyartanár, majd felkérte Len Csaba igazgatót, hogy nyissa meg az ünnepségsorozatot.
„Bod Péter megingathatatlan hite, vallásához való konok ragaszkodása és keresztényi alázata ma is útmutatóként szolgálhat egy olyan korban, amely az örök értékeket mulandó divatra cserélte, boldogságát és a hétköznapi küzdelmekhez szükséges erőt a fogyasztás csúcsra járatásától reméli, miközben kiüresedett hitének középpontjába az egyén korlátlan szabadságát állította... Néhány másodpercnyi főhajtással tisztelegjünk a hit alázatos szolgálója, a nyelv fáradhatatlan művelője és a népének sorsáért felelősséget érző személy emléke előtt” – mondotta többek között az iskola igazgatója.
Ezt követően a reformáció 500. évfordulójának jelentőségéről Beder Imre református lelkipásztor szólt. Ki volt Bod Péter? címmel a XI. A osztályosok adtak elő rövid műsort Fejér Piroska osztályfőnök, magyartanárnő irányításával, majd Kovács Krisztina énekelt. Megnyitották a tanítóképző tanulóinak Nagyoláh Ágnes rajztanárnő irányításával Bod Péter Szent Hilarius című munkája, valamint a reformáció 500. évfordulója témájú rajzkiállítását.
Első a jellem! jelszóval az Amerikai Egyesült Államokból, Oklahoma Cityből indult rendhagyó program veszi kezdetét a tanítóképzőben – erről Farkas Szidónia pedagógia szakos tanárnő, a projekt irányítója beszélt a tanulóknak. Végezetül Bod Péter szobrának talapzatára Len Csaba igazgató elhelyezte a tiszteletadás virágait, majd a himnusz közös eléneklése és Bedő Bíborka IX. A osztályos tanuló éneke zárta a nyitórendezvényt.
Rövid szünet után a IX. osztályosok beavatási rituáléjának első próbájára került sor. A feladatokat a diákszövetség állította össze Porkoláb Andrea XII. B osztályos elnök irányításával. Ugyanakkor az Első a jellem! program első, A hit témájú foglalkozását is megtartották.
Ma a tanítóképző tanulói és pedagógusai az alsócsernátoni Haszmann Pál Múzeumot keresik fel, ahol rövid ünnepi műsorukkal ismét megidézik Bod Péter szellemiségét, utána pedig a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba látogatnak.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-10-24 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 745
szavazógép
2017-10-24: Közélet - Hecser László:

Erőt meríteni a küzdelemhez (Barót)

A hatvanegy esztendővel ezelőtt kitört forradalom eszmeisége ma is él, erőt ad ahhoz, hogy a ma harcát megvívjuk, s megmaradjunk e tájon – hangzott el Baróton a Petőfi utcai 1956-os emlékműnél tartott megemlékezésen.
2017-10-24: Közélet - Fekete Réka:

Háromszéki diáksikerek Pécsen (Nemzetközi tantárgyverseny)

Két első díjjal és bronzéremmel tért haza a hét végén Pécsről, az Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra nemzetközi tantárgyversenyről az a két háromszéki diák, akik az elmúlt tanévben a Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny országos döntőjén érdemelték ki a pécsi részvételt.