A helyi értékteremtés ereje

2017. november 9., csütörtök, Közélet

A helyi, minőségi termék és a helyben elköltött pénz fontosságát emelte ki Bereczki Kinga, a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) elnöke keddi sajtótájékoztatóján. Ismertette tavaly elindított kampányuk eddigi eredményeit, arra kérve az érintett vállalkozókat, regisztráljanak honlapjukon (minoi.ro) azért, hogy szolgáltatásaikat, termékeiket megjelölhessék háromszéki termék, illetve háromszéki vállalkozás védjeggyel.

  • A kampány dalát éneklik Sepsiszentgyörgy főterén Fotó: Facebook/HKa
    A kampány dalát éneklik Sepsiszentgyörgy főterén Fotó: Facebook/HKa


A Kampány a helyi értékekért kezdeményezést 2016 novemberében indította a HKA, elképzeléseik szerint jövő márciusban ér véget. Tudatosító, ismertető folyamat, melynek célja, hogy helyi vállalkozásokat, szolgáltatásokat hozzanak előtérbe, hangsúlyozzák ezek fontosságát, ugyanis a helyben elköltött pénz helyben marad, egy közösség életerejét pedig az itt megtermelt javak határozzák meg – magyarázta Bereczki Kinga. A helyi vállalkozó azért fontos, mert munkahelyeket teremt, érzékeny a helyi történésekre – tette hozzá.
Kampányuk eddigi eredménye szerint a véleményt nyilvánítók fontosnak tartják az együttműködést, látják az összefogás erejét, a kezdeményezők úgy érzik, sikerült felkelteniük mind a helyi vállalkozók, mind az itt élők figyelmét. Közösségi akciókat (Mi vagyunk a téren!) szerveztek Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Kovásznán, a Sapientia EMTE szakmai partnerként felmérést készített a helyi szokásokról, továbbá óriásplakátokat helyeztek el, reklámokat és interjúkat közöltek, tudatosító tevékenységük Háromszék mindenik részét érinti. Kampányukat helyi erőforrásból finanszírozták, költségvetésük ez idáig 147 153 lej, ebből 79 353 lej alapítványi forrásból származik, 67 800 lej pedig partnereik támogatásából gyűlt össze. Elkészítették saját honlapjukat (minoi.ro), a továbbiakban pedig arra kérik az érintett vállalkozókat, regisztráljanak, illetve töltsék ki az ott található űrlapot, mert helyi termékre és vállalkozásra vonatkozó szimbólumokat szeretnének bevezetni, ezzel jelölnék meg a háromszéki vállalkozásokat, illetve a helyi alapanyagból előállított termékeket, ez egyben a minőséget is szavatolná. Nem a mennyiségre, hanem a minőségre figyelnek, hangsúlyozta Bereczki Kinga, illetve fontosnak tartják, hogy levédjék szimbólumaikat, illetve hogy azokat ne lehessen lejáratni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2017-11-09: Közélet - Nagy D. István:

Eltévesztette a címzettet (Tamás Sándor Gyurcsány riogatásáról)

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a Facebookon is elindította a határon túliak szavazati jogának megvonására vonatkozó aláírásgyűjtési kampányát, bejegyezéséhez pedig Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök, az RMDSZ háromszéki szervezete elnökének fényképét, illetve a jövőre esedékes magyarországi választásokkal kapcsolatos nyilatkozatát használja riogatásként. A háromszéki önkormányzati vezető lapunknak is reagált, elmondva: a DK vezetője eltévesztette a címet, ha személyével akar riogatni.
2017-11-09: Közélet - Fekete Réka:

Arany Jánostól Kalotaszegig (XXIX. Népzene- és néptánctalálkozó)

Balladákra épített táncjátékkal és táncházzal kezdődik holnap a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány szervezte idei népzene- és néptánctalálkozó, szombat délelőtt legényes- és szólótáncversenyt tartanak, este a hagyományos gálaműsoron fellép a házigazda együttes és a meghívottak, vasárnap a gyermekeké a színpad. Az már biztos, hogy jövőben, a harmincadik találkozó egyfajta lezárása lesz az eddigi folyamatnak, az eredeti célt, hogy a Háromszék Táncegyüttes stúdióközeli helyzetben készítsen felvételeket idős adatközlők táncáról, muzsikájáról, eme élő kincstár kiöregedése és megfogyatkozása miatt nem lehet tovább követni.