Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Székelyföldi emlékkopja a Szilágyságban

2017. november 10., péntek, Nyílttér

Sepsiszentgyörgyön készült emlékkopját állítottak-avattak vasárnap a szilágybagosi református templom cintermében a szeptember végén Tiszaújvárosban elhunyt Birtalan Józsefnek (1927–2017).
 

 

Vidékünk dalos kedvű embere, énekkedvelője tudja, ki volt Birtalan József. Tiszavidék földjében, ahol Birtalan József fia fészket rakott, ott is pihenni tud népdal és énekkultúránk igazi nagy öregje, a szülőfalu, Szilágybagos pedig emlékkopjával emlékezett rá születésnapja, november 10. környékén. Balázs Antal, miközben az általa faragott emlékkopja jelképeit mutatta be a megemlékezésen, elmondta: „Birtalan József a miénk, a háromszékieké is volt, hiszen évtizedeken keresztül soha nem hiányoztak művei énekkaraink-kórusaink programjából. Jómagam is sokszor énekeltem egyházi kórusunkban, s egyébként is a zeneszerző, a karnagy, a főiskolai tanár és felesége, a kopjaállításon is jelen levő Birtalan Judit asszony is több mint négy évtizedig a Székelyföld egykori fővárosának, Marosvásárhelynek volt szeretett és megtisztelt lakója. Birtalan Józsefnek a széles, magyarok lakta vidék volt a hazája: a Berettyó menti népdal, hiszen a vén Szilágyban ringatták bölcsőjét, éppen annyira kedves volt számára, mint a Nyárád menti.”
Miként a faragómester Balázs Antal elmondta, a bagosi emlékező istentiszteleten jelen volt Birtalan József fia és lánya, s a kiterjedt bagosi rokonság. Guttmann Emese személyében képviseltette magát a Romániai Magyar Dalos Szövetség, Szilágybagos egykori és új református lelkipásztorai és a település polgármestere. Az emlékjelállításon Birtalan József által feldolgozott egyházi kórusműveket mutatott be a helybeli református kórus, Birtalan József keresztfia tárogatón játszott. Tisztelői Birtalan-emlékkoncertekkel készülnek emlékezni rá, vasárnap, november 12-én Tiszaújvárosban a helybeli és a mezőkeresztesi kórusok lépnek fel, vezényel Birtalan Judit, november 18-án, szombaton Kolozsváron városunkat a Canticorum női kórus képviseli az Egyetemiek Házában és másnap a Farkas utcai református templomban – tájékoztatott a kórus alapító karnagya, Dombora Anna.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 758
szavazógép
2017-11-10: Nyílttér - :

Az Istenek átjáróján (Páll Endre, 1976–2017)

2015. március 20. Fáradtan, egyhangúan lépegetek fölfelé a meredek hólejtőn. Már majdnem dél van, de az északi oldalt még árnyék borítja. Előttem alig kivehető – éppen csak karcolásnyi – nyomvonal a jeges felszínen, és húszméternyi kötél. A végén fekete sziluett. Épp most lép ki az árnyékból, föl a gerinc élére. Alakját a fátyolos égen halványan kirajzolódó szivárvány övezi. Szürreális látvány! Endre elérte az Eiger keleti gerincét. A csúcs innen már csak karnyújtásnyira van. Sikerült! Kis triónk megmászta az Eiger északi falát.
2017-11-10: Nyílttér - :

Az utca hangja

MÁRTON GYÁRFÁSNÉ, Kézdivásárhely. Döbbenettel olvastam Iochom István Volt-nincs kút a kézdivásárhelyi katolikus temetőben című írását a november 3-ai Háromszékben, és kötelességemnek érzem, hogy szóvá tegyek egy másik sajnálatos történetet ugyanerről a helyről.