Sebészek tanultak a megyei kórházbanGyermekeken segítettek

2017. november 10., péntek, Közélet
Gyermeksebészeti műhelymunka zajlott a napokban a sepsiszentgyörgyi megyei kórházban, ahol a részt vevő orvosok neves szakembertől sajátíthatták el a laparoszkópos műtétekkel kapcsolatos ismereteket. A beavatkozásokat élőben közvetítették, a kis pácienseken pedig díjmentesen végezték el a kíméletes sebészeti beavatkozásokat.
  • Műtét közben. a  Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház felvétele
    Műtét közben. a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház felvétele
 
A bemutatóra több mint húsz, gyermeksebészetben tevékenykedő orvos érkezett az országból, hogy dr. Reza Vahdadtól tanuljon. A németországi orvos 17 éve végez laparoszkópos beavatkozásokat gyermekeken világszerte – mint elhangzott, szaktekintélynek számít e téren –, Sepsiszentgyörgyre pedig a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház fiatal gyermeksebésze, dr. Lőrincz Zsuzsanna kezdeményezésére jött el. A műhelymunka egy karitatív egyesület, a Hope for the Nation Romania közreműködésével valósult meg, a szervezet olyan bonyolult esetek megoldására hív szakembereket az országba, amelyek külföldön is jelentős összegbe kerülnek, így azokat a hozzátartók, szülők sem tudnák fedezni – vázolta tegnap sajtótájékoztatóján András-Nagy Róbert menedzser. Elmondta azt is, a megyei kórházban lebonyolított műtétek közül néhány premiernek számít országszinten is, s azt tervezik, további hasonló műhelymunkát szerveznek, hogy minél több szakember gazdagodjon a modern orvoslásban hasznos ismeretekkel.
Dr. Reza Vahdad a megyei kórház csapatának és szakembereinek felkészültségét, hozzáállását, illetve az egészségügyi intézmény infrastruktúráját méltatta rövid hozzászólásában, s rámutatott, az előkészületeket felvállaló dr. Lőrincz Zsuzsanna, illetve a sebészeti osztály és a műtőblokk munkatársai tevékenysége nélkül nem jöhetett volna létre az oktatás. A megyei kórháznál öt éve tevékenykedő gyermeksebész azért mondott köszönetet, hogy az intézménynek idén sikerült beszereznie a gyermeksebészeti beavatkozásokhoz szükséges speciális eszközöket, ezek segítségével a hét elején kilenc esetben – lágyéksérv, here-visszértágulat, hereretenció, hidronefrózis – végezték el a szükséges beavatkozásokat. A klasszikus sebészeti eljárásoktól eltérően a laparoszkópos műtétek kíméletesebbek, ez pedig gyermekek esetében igen fontos, hiszen alig néhány milliméteres vágást igényelnek, a páciensek gyorsabban felépülnek, és rövidebb időt kell kórházban tölteniük – mutatott rá dr. Lőrincz Zsuzsanna. Elmondta azt is, ezeket a gyermeksebészeti beavatkozásokat elvégzik ugyan az ország bizonyos intézményeiben, de nem laparoszkóppal, így fontosnak tartja, hogy hasonló rendezvényeket fogadjon be a megyei kórház a továbbiakban, hogy szakemberek bevonásával tanulhassanak az itthoni orvosok. A cél, hogy tapasztalatot szerezzenek, pontosan és nyugodtan végezzék el a beavatkozásokat – fogalmazott a doktornő.
Ritka ugyan, ám gyermekeknél is előfordul az epekő, dr. Bodó Erika gyermekgyógyász két esetet is diagnosztizált a megyei kórházban, az érintett kis pácienseket is a rendezvény ideje alatt műtötték meg. Kollégájához hasonlóan lényegesnek tartja, hogy családorvosok, szülők egyaránt tudják, kíméletes műtéti eljárásokra a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban is lehetőség van, nem kell más városba vagy külföldre vinni a gyermekeket. András-Nagy Róbert menedzser úgy fogalmazott, intézményüknek, kollégáiknak sikerült bebizonyítaniuk, hogy a tudományos tevékenységek nem csupán a klinikákra korlátozódnak, megyei kórház is szervezhet magas szintű műhelymunkát. Leszögezte, ehhez támogatóik – Bartók Árpád, Karácsony Zsolt, valamint a Karl Storcz Endoscopia Romania – hozzájárulása lényeges volt.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-11-10 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 745
szavazógép
2017-11-10: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Tavasszal újratárgyalják a forgalmi rendet (Polgári kezdeményezés)

Szokatlan tervezet megvitatására ült össze tegnap a sepsiszentgyörgyi önkormányzat: egy több mint háromezer lakos által támogatott polgári kezdeményezést nyújtott be Bokor-Tóth Zoltán a megyeszékhelyi közlekedés megváltoztatására. A Civil hang akciócsoport a főtér kialakítása miatt módosított autóforgalmat szeretné újraszabni – legfontosabb javaslatuk, hogy a Gábor Áron utca legyen ismét két irányba járható, egész a Kőrösi Csoma Sándor utcáig –, ám egyelőre nem járt sikerrel: a tanács ugyan nem utasította el a benyújtott csomagot, de majdnem fél évre, március 31-ig elnapolta a döntést. Addig új tanulmányt készíttetnek, és ennek figyelembevételével újra megtárgyalják a kérdést.
2017-11-10: Közélet - Iochom István:

Aszfalt a Vágóhíd utcában

A múlt héten új aszfaltszőnyeg került a kézdivásárhelyi Vágóhíd utca mintegy háromnegyed részére. A bürokrácia útvesztői miatt az utca korszerűsítése évek óta elhúzódott, akárcsak a Vasút utcában, amelynek a villanyrendőr felé eső része már szinte járhatatlan, és kevés remény mutatkozik arra, hogy jövő tavasz előtt leaszfaltozzák.