Új bemutató a kézdivásárhelyi színházbanKarinthy kávéház

2017. november 11., szombat, Közélet
Az idén 130 éve született Karinthy Frigyes, ebből az alkalomból állította színpadra a Kézdivásárhelyi Városi Színház Karinthy kávéház című legújabb előadását, melynek bemutatója hétfőn este hét órától lesz a Vigadó Művelődési Házban. A produkció Kiss László színművész egyéni előadása, rendező Kolcsár József.
  • Kiss László az új előadást próbálja. FOTÓ: DÉNES BOTOND
    Kiss László az új előadást próbálja. FOTÓ: DÉNES BOTOND
Egyre népszerűbbek a kocsmaszínházi előadások, de az ritkán fordul elő, hogy egy előadás kedvéért a színház változzon át kávéházzá, ahol friss feketét szolgálnak fel a közönségnek. Hogy miért kávéház? Mert Karinthy ott érezte igazán elemében magát, mert ez volt az a helyszín, ahol a Nyugat írói köre egykor élénk vitákat folytatott egymással, de ahol általában kicsit vidámabban, játékosabban volt jelen az irodalom, mint a hivatalos helyeken.
A stílusparódiák vagy irodalmi karikatúrák – ahogy maga Karinthy nevezte írásait – az eredeti művek mellett hallhatóak az előadásban, Kiss László nagyszerű érzékkel, szellemesen és rendkívüli művészi alázattal idézi meg a színpadon a magyar irodalom legközismertebb alkotóit.
Az előadó így vallott lapunknak a készülő produkcióról: „Már régen szívügyem Karinthy, kötődöm hozzá, nagyon szeretem, és nagyra értékelem azt a fajta humort, amit ő képvisel. Közhely már, de találó, amit ő maga mondott erről, hogy a viccben nem ismer tréfát… Többször is fontolgattam már, hogy egyéni előadást készítek Karinthyból, talán ez az évforduló és a színház vezetőségének pozitív hozzáállása kellett ahhoz, hogy az álmom valóra váljon.”
Karinthy Frigyes az Így írtok ti egyik kiadásának bevezetőjében arról ír: a Színházi Élet szerkesztősége egyszer őt bízta meg azzal, hogy költői versenyt rendezzen a fiatalabb kollégáinak, de elfelejtette elküldeni nekik a leveleket, ezért magának kellett megírnia helyettük a verseket. Hogy igaz-e vagy sem ez az anekdota, mindenki maga döntheti el, az kétségtelen, hogy Karinthy remek verseket írt társai nevében. A Városi Színház előadásának nem célja, hogy átfogó képet adjon az íróról, aki minden műfajban maradandót alkotott, csupán arra tesz kísérletet, hogy közelebb hozza őt hozzánk. Úgy szól Karinthyról, hogy valójában írótársait mutatja be az ő szemüvegének torzító lencséjén keresztül. Az előadást november 14-én, 25-én és 26-án is láthatja a közönség.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-11-11 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 745
szavazógép
2017-11-11: Közélet - Nagy D. István:

Millióktól esnek el a városok (Jövedelemadó-csökkentés)

Derűlátásra nincs ok annak kapcsán, hogy a kormány január elsejétől tizenhatról tíz százalékra csökkenti a személyi jövedelemadó mértékét, úgy tűnik ugyanis, hogy a Szociáldemokrata Párt a választási ígéreteinek egyhányadát úgy akarja betartani, hogy – főképp az egyébként jól gazdálkodó, de eljárási akadályok miatt sokat felhalmozó – a városoktól vesz el pénzt – véli Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere tegnap pontos számításokkal erősítette meg, a kormány általi kompenzációs megoldás sem kedvez a municípium rangú településeknek.
2017-11-11: Közélet - Nagy B. Sándor:

Rajt előtt a Flow Fesztivál

Javában zajlik a Flow2 Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál előkészítése, az M Stúdió Mozgásszínház által szervezett rangos nemzetközi rendezvényt idén november 22–26. között szervezik meg – jelentette be sajtótájékoztatón Márton Imola társulatvezető. Két évvel ezelőtt csupán azzal a céllal szervezték meg ezt a rendezvényt, hogy méltóképpen megünnepeljék a társulat megalapításának tizedik évfordulóját, a pozitív visszajelzések nyomán azonban mozgásszínházi biennálévá alakították a fesztivált.