Rajt előtt a Flow Fesztivál

2017. november 11., szombat, Közélet
Javában zajlik a Flow2 Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál előkészítése, az M Stúdió Mozgásszínház által szervezett rangos nemzetközi rendezvényt idén november 22–26. között szervezik meg – jelentette be sajtótájékoztatón Márton Imola társulatvezető. Két évvel ezelőtt csupán azzal a céllal szervezték meg ezt a rendezvényt, hogy méltóképpen megünnepeljék a társulat megalapításának tizedik évfordulóját, a pozitív visszajelzések nyomán azonban mozgásszínházi biennálévá alakították a fesztivált.
nagy b. sándor » Márton Imola ismertette, a szervezők célja, hogy olyan minőségi előadásokat hozzanak el Sepsiszentgyörgyre, amelyek a környékünkön általában nem láthatóak, és a mozgásszínház műfaján belül különböző irányokba mutatnak. Ezt a célt az első kiadásnál sikerült elérniük, és most is nagyon különböző színpadi nyelvezeteket képviselő koreográfusok lesznek a fesztivál meghívottjai. A társulatvezető szerint idén több közös vonás jellemzi a meghívott előadásokat: mindegyik nagyon erőteljes vizualitással rendelkezik, és mindegyik az emberi lélek érzékenységét vizsgálja. Valószínűleg ez egy általános tendencia a friss mozgásszínházi előadásokban – fűzte hozzá a társulatvezető –, hogy a boldogságkeresést, magányt, szabadság iránti vágyat próbálják körüljárni, az emberi kapcsolatok igazsága után kutatva.
November 22-én Nagy József fotókiállításának megnyitójával indul a fesztivál, akinek két előadását is láthatták már a sepsiszentgyörgyiek, a Woyzeck-et és az M Staúdió által bemutatott Wilhelm-dalokat. A Magyarkanizsáról származó, nagyon sokoldalú Nagy József, aki a tánc és a színház mellett a képzőművészetben, zenében, irodalomban is jelentőset alkotott, ezúttal fotósként mutatkozik be a sepsiszentgyörgyi közönségnek. Az M Stúdió Mozgásszínház To_R című saját bemutatója lesz még látható a fesztivál első napján, melyet a neves magyar koreográfus, Frenák Pál rendezett, akinek idén két másik előadását is láthatja a közönség. 23-án az Athénból érkező Onasis Cultural Centre Dandelion című produkcióját viszik színpadra, az alkotás Hannes Langolf és Ermira Goro előadók közös rendezői debütjét is jelzi, akik korábban a világhírű londoni DV8 Physical Theatre tagjai voltak. 24-én a faUN című, Frenák Pál által rendezett előadás következik, amelyben harmadmagával a rendező-koreográfus is színpadra lép. Az előadás a férfi és a női minőség átjárhatóságáról szól és arról, hogy mennyire határozza meg a nemiség az embert. 25-én egy Sepsiszentgyörgyre gyakran visszatérő alkotó, Fehér Ferenc The Station című előadása látható, mely a bezártságról és az ebből való kilépési lehetőségekről szól. 26-án két előadás lesz: a környékünkön még ismeretlen Gergye Krisztián Társulat Auction című interdiszciplináris produkciója, melyben a színház, tánc, mozgás, és képzőművészet szerves egészként az igazságkeresésről beszél, és a Frenák Pál Társulat LUTTE című előadása, mely a harc, az örökös konfliktus fogalmát járja körül az izlandi harcművészetek egyes motívumait is felhasználva. Minden előadást közönségtalálkozó követ a színház büféjében, melyek moderátora Uray Péter.
Jegyek már kaphatóak a Biletmaster.ro honlapon és a városi kulturális szervezőirodában, a teljes árú jegyek 25, a nyugdíjasoknak, diákoknak, szakmabelieknek szóló kedvezményes jegyek 15 lejbe kerülnek.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 161
szavazógép
2017-11-11: Közélet - Nagy B. Sándor:

Karinthy kávéház (Új bemutató a kézdivásárhelyi színházban)

Az idén 130 éve született Karinthy Frigyes, ebből az alkalomból állította színpadra a Kézdivásárhelyi Városi Színház Karinthy kávéház című legújabb előadását, melynek bemutatója hétfőn este hét órától lesz a Vigadó Művelődési Házban. A produkció Kiss László színművész egyéni előadása, rendező Kolcsár József.
2017-11-11: Közélet - Nagy D. István:

Keresőkutya buktatta le őket (Drogkereskedőket fogtak)

Közel fél kilogramm könnyű kábítószert foglaltak le csütörtökön a Kovászna megyei szervezett bűnözéselleni szolgálat munkatársai. Az eset érdekessége, hogy munkájukban ez alkalommal egy drogkeresésre kiképzett rendőrkutya segítette. A házkutatások során hat háromszéki férfi bukott le.