Hazatért a fametszés fejedelme

2017. november 11., szombat, Közélet
Gy. Szabó Béla szolgai alázattal viszonyult művészetéhez, mert csak így érdemes alkotni, mert csak így maradnak fenn az idő rostáján alkotásai – állapította meg Ferenczy Miklós nyugalmazott református lelkész a fametszés erdélyi koronázatlan fejedelmének csütörtök este megnyílt kiállításán.
  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente
Az Árkosi Művelődési Központ és a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központjának sepsiszentgyörgyi irodája által szervezett tárlaton Mészáros Gergely, a csíkszeredai főkonzulátus legújabb munkatársa köszöntötte a nagy számban összegyűlt közönséget. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke beszédében örömét fejezte ki, hogy Gy. Szabó Béla ismét hazatért, mert bár kolozsvári képzőművészként tartják számon, szülei háromszékiek voltak, csupán két évvel születése előtt kerültek Gyulafehérvárra. Az ismét hazatérést azért is hangsúlyozta a tanácselnök, mert műveivel hangsúlyosan van jelen Gy. Szabó Béla a háromszéki közgyűjteményekben, az 1970-es években több mint száz alkotását ajándékozta a Székely Nemzeti Múzeumnak, nemrég pedig hagyatékának kezelője, Ferenczy Miklós a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeumnak, most a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központnak adományozott képeiből.
Gy. Szabó Béla nemcsak gyökerei miatt ragaszkodott Székelyföldhöz, hanem azért is, mert itt voltak legsikeresebb kiállításai – ezért is döntött úgy, hogy nyolc székelyföldi város közgyűjteményének ajánl fel a hagyatékból különböző alkotásokat, mondta el Ferenczy Miklós a kiállítás megnyitóján. Kijelentette, a hagyaték kezelőjeként sajátos missziót teljesít: lehetővé tenni megismerni a művészt alkotásain keresztül, üzenetét közvetíteni a közönség felé – ez motiválta, hogy Gy. Szabó Béla – aki nevéhez részint azért ragasztotta a Gy. betűt, hogy utaljon születési helyére, részint, hogy az ő nevében is legyen y – 1985-ben bekövetkezett halála óta immár a 115. kiállítást tette lehetővé alkotásaiból. Az Erdélyi Művészeti Központnak adományozott munkák közt vannak sepsiszentgyörgyi témájú fametszetek (Gy. Szabó Béla sokat dolgozott itt), de első alkalommal adott át egyedi munkákat – akvarellt, színes tusrajzot – a hagyatékból. Az adományt átvevő Vécsi Nagy Zoltán kijelentette, az Erdélyi Művészeti Központ 2019-ben nagyszabású Gy. Szabó Béla kiállítást szervez.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 160
szavazógép
2017-11-11: Közélet - Ferencz Csaba:

A sírkövek is meghalnak (Szóvá tesszük)

Miközben a gyarapodó városok-falvak temetői egyre szűkösebbek, a kiöregedő, fogyatkozó falvakéi pusztulnak. Mindezt egyik olvasónk Sepsimagyaróson készített fotói, na meg a földre dőlt, gazzal eltakart, vagy éppen eltűnt régi – jobbára gazdátlan – sírkövek kapcsán megfogalmazott gondolatai juttatják eszünkbe.
2017-11-11: Közélet - Váry O. Péter:

Intelmek fiataloknak