FIDESZ-kongresszusÚjraválasztották Orbán Viktort

2017. november 13., hétfő, Világfigyelő

Orbán Viktor kormányfőt egyhangúlag, 1358 szavazattal újraválasztották a Fidesz elnökének tegnap a párt XXVII., tisztújító kongresszusán Budapesten. Alelnökké választották Novák Katalint, Gulyás Gergelyt, Kubatov Gábort és Németh Szilárdot.

  • Az újraválasztott elnökség: Kubatov Gábor, Novák Katalin, Orbán Viktor, Gulyás Gergely és Németh Szilárd FOTÓ: KOSZTICSÁK SZILÁRD
    Az újraválasztott elnökség: Kubatov Gábor, Novák Katalin, Orbán Viktor, Gulyás Gergely és Németh Szilárd FOTÓ: KOSZTICSÁK SZILÁRD


Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúsági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára – aki az európai számvevőszéki taggá választott Pelczné Gáll Ildikót váltja az alelnöki poszton – 1297 szavazatot kapott a küldöttektől. A már eddig is alelnök Gulyás Gergely országgyűlési frakcióvezetőt 1310, Kubatov Gábor pártigazgatót 1298, Németh Szilárdot, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökét pedig 1281 szavazattal választották újra.
A Fidesz élére újabb két évre újraválasztott Orbán Viktor három feladatot jelölt meg: megerősíteni mindazt, amit az elmúlt hét évben elértek, elmélyíteni politikájuk szellemi és lelki alapjait, és megvédeni Magyarország jövőjét, mert „végre-valahára összeszedtük magunkat”.
A Fidesz már ma is készen áll a választásokra – jelentette ki Orbán Viktor beszédében. Hangsúlyozta ugyanakkor: a Fidesz éppen attól Fidesz, hogy sohasem elégszik meg a választások megnyerésével. „Ennél jóval többet akarunk: azt is keressük, kutatjuk – és ha jó passzban vagyunk, meg is találjuk –, mi is a mélyebb értelme a soron következő választás megnyerésének, mit is kell tennünk azért, hogy a Fidesz győzelmével egész Magyarország és minden magyar nyerhessen” – mondta.
A jelenlegi kormánynak még legalább négy évig hivatalban kellene maradnia, hogy megerősítse az eddig elért eredményeket, hogy azok már visszafordíthatatlanokká váljanak – mondta Orbán Viktor. Szerinte ma Magyarországon nem kormányváltó, hanem ellenzékváltó hangulat uralkodik. A magyarok nem számíthatnak az ellenzékre, amely a legfontosabb döntéseket – így például a családi adókedvezményt, az adócsökkentést, a Nők 40 programot, a földtörvényt, a devizahitelesek mentőcsomagját és a betelepítést tiltó alkotmánymódosítási javaslatot – sem szavazta meg – hangsúlyozta a Fidesz újraválasztott elnöke.
„A korszellem a mi oldalunkon áll, a keményen dolgozó, felelősséget vállaló, családjukról gondoskodó, hazájukat szerető és keresztény gyökereikhez ragaszkodó európai emberek oldalán” – jelentette ki a miniszterelnök. Arról beszélt: az európai emberek tízmilliói naponta keményen dolgoznak és küzdenek, hogy felszínen tarthassák magukat és családjukat, biztonság és rend után vágyakoznak, egyre erősebben kapaszkodnak kulturális identitásukba, és naponta harcolnak megszokott európai életük minden négyzetméteréért. „Mi vagyunk többségben, elsöprő többségben, és csak idő kérdése, hogy nemcsak Magyarországon, de egész Európában és az egész nyugati világban győzni fogunk” – tette hozzá. Kijelentette: harc és küzdelem van és lesz, és ez oda vezet, hogy a következő évtized európai vitái az identitás, az emberek, a népek, a nemzetek, az országok, sőt, a kontinensek mivolta körül forog majd.
Orbán Viktor abban látja az egységes Európa fennmaradását, ha európai egyesült államok helyett az európai nemzetek szabad szövetsége jön létre. Azt mondta: vannak olyan országok, amelyek posztkeresztény és posztnemzeti korszakba akarnak lépni. „Különböző megítélések vannak a kérdésben, azonban úgy biztosan nem lesz egység, ha egymásra akarjuk kényszeríteni a másik gondolkodásmódját, érdekeit és céljait. Akkor maradhat fenn az európai egység, ha elfogadjuk egymás különbségeit, ha kölcsönösen megadjuk a kijáró tiszteletet” – tette hozzá.
„Amikor azt mondjuk, védjük meg Magyarországot, akkor azt hirdetjük: meg kell védenünk a munkát, a családot, a biztonságot, a törvények uralmát, az eredményeket, a magyar kultúrát és a jövőnket” – hangsúlyozta. Szavai szerint a „Soros-birodalom” fenyegeti Magyarországot, mert útjában áll annak a tervnek, amely a nemzeteket fel akarja számolni, és kevert népességű Európát akar létrehozni.

Egységben a győzelem
Ha egységesek vagyunk, győzni fogunk – mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszé­dében. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke rámutatott: a nagy tanulság, amelyet mindig szem előtt kell tartani, hogy 1994-ben, bár a jobboldal több szavazatot kapott, mégis a baloldalnak lett végül kétharmados mandátumtöbbsége. „Azaz, ha mi darabokban vagyunk, ők pedig egységesek, vesztünk, ha mi egyben vagyunk, ők pedig darabokban, akkor nyerünk” – fogalmazott Semjén Zsolt. Rámutatott: a szövetség csak akkor lehetséges, ha az egy táborban lévők elfogadják egymást, és nem tekintik szavazatkonkurenciának a másikat. Kiemelte, hogy a Fidesz–KDNP egy nagy gyűjtőpárt és egy világnézeti párt szövetsége, amihez a politikai belátáson és filozófiai alapon túl még valami kell: az emberi minőség. Ez náluk megvan, ez egy értékrendi alapokon nyugvó, kipróbált bajtársi közösség, míg a baloldal olyan, mint egy tál skorpió – mondta. Jelezte: a polgári-keresztény-nemzeti világban minden szövetségesüknek saját értékgazdagságával otthona van.
Semjén Zsolt beszámolt arról is, hogy megcselekedték, amit 2010-ben vállaltak, megtörtént a nemzet közjogi egyesítése, és megvan az egymilliomodik új állampolgár.

Megmaradni magyarnak
Biztosítani kell, hogy ha valaki magyarnak születik bárhol is a világban, magyar is maradhasson – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Beszédében külön támogatásról biztosította a Kárpátalján élő magyarokat. A miniszter a magyar nemzeti érdekek és a keresztény értékek megvédését nevezte az önálló magyar külpolitika felelősségének. Szerinte ugyanis ma Európában leginkább a nemzet fogalma és a keresztény értékek vannak veszélyben. Riasztónak nevezte, hogy nyugat-európai fővárosokban sorra születnek olyan döntések, amelyeknek célja, hogy még több illegális bevándorló és minél kevesebb keresztény jelkép legyen. „Egy ezeréves keresztény nemzet képviselőiként mindezt nem engedhetjük” – jelentette ki Szijjártó Péter, hangsúlyozva: Magyarország nem fogja megengedni, hogy Európából egyesek olvasztótégelyt csináljanak, hogy fellazítsák a nemzeti kereteket, elfeledtessék velünk történelmünket. „Akik ma egyfajta európai egyesült államokat akarnak létrehozni, azok igazából Európa és benne valamennyi európai nemzet vesztét akarják” – mondta a miniszter.
Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke kiemelte: a magyarságon belül a legnehezebb helyzetben az ő közösségük van. Hozzátette: a rendszerváltozás után a Fidesz volt az, amely a fogai között tartva átvitte a magyarságot a túlsó partra. Kitért arra is, hogy a többi határon túli magyar közösség is küzd helyzete javításáért. Felhívta a figyelmet a Minority SafePack kezdeményezésre. Rámutatott: a felvidéki Magyar Közösség Pártja újra megpróbálja megteremteni a magyar érdekképviseletet, majd kiemelte Pásztor István tevékenységét a Délvidéken. Mint mondta, harcuk nemcsak Kárpátaljáról és Magyarországról szól, hanem arról is, hogy ne engedjék, hogy újabb ordas eszmék éket verjenek közéjük, és hogyan maradhassanak meg magyarnak és kereszténynek Európában. „Védjék meg Magyarországot és a Kárpát-medencei magyarságot!” – hívott fel Brenzovics László.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1041
szavazógép
2017-11-13: Sport - Tibodi Ferenc:

Ott lenni a tokiói nyári olimpiai játékokon (Kerékpározás)

Bár többször adtunk hír eredményeiről, újságunk hasábjaiban eddig nem mutattuk be Szabó Norbertet, a sepsiszentgyörgyi fiatal és tehetséges kerékpárost. 24 éves bringásunk 2016-ban még országúti és pályaversenyen is indult, ám idén velodromra váltott, és elmondása szerint túlteljesítette szezon eleji célkitűzéseit. A csíkszeredai Tusnad Drag Cycling Team kerékpárosa gyerekkora óta kötődik a kerékpározáshoz, már 13 évesen versenyzett, ám csak 2013-ban – miután kipróbálta magát duatlonban és triatlonban is – nyergelt át teljesen a kerékpározásra, amelyet azóta is versenyszerűen űz. A bukaresti Maziconnál kezdett, majd jött 2014–2015-ben a Bukaresti Dinamo, és tavalytól versenyez a Tusnadnak. Az elmúlt hét csütörtökén beszélgettünk egy tea mellett, s már találkozásunk első pillanatában szembetűnt, hogy Norbert határozott, roppant céltudatos, és minden szavából, mozdulatából sugárzik a magabiztosság. Ezen erényekre szüksége is van, ha ott szeretne lenni a 2020-as tokiói nyári ötkarikás játékokon, és célja eléréséhez hajlandó mindent feláldozni. Hosszú és rögös még az út, amely a felkelő nap országában sorra kerülő olimpiáig vezet, ám idei eredményeivel Szabó Norbert rászolgált a biztatásunkra és szurkolásunkra, s nagyon bízunk abban, hogy meg tudja valósítani merész álmait.
2017-11-13: Belföld - :

Korcsolyapálya épül a Mátyás-szobor körül

Élénk vitát váltott ki a közösségi portálokon a kolozsvári magyarság körében, hogy korcsolyapályát építenek a Mátyás-szoborcsoport köré – ez lesz annak a karácsonyi vásárnak a legfontosabb látványeleme, amely november 24-én kezdődik Kolozsvár főterén.