Korcsolyapálya épül a Mátyás-szobor körül

2017. november 13., hétfő, Belföld
Élénk vitát váltott ki a közösségi portálokon a kolozsvári magyarság körében, hogy korcsolyapályát építenek a Mátyás-szoborcsoport köré – ez lesz annak a karácsonyi vásárnak a legfontosabb látványeleme, amely november 24-én kezdődik Kolozsvár főterén.

A kivitelező cég pár napja kerítette körbe a szoborcsoportot és látott hozzá a terület ledeszkázásához. A városháza sajtóosztálya által kiadott tájékoztatás szerint a főtér területének a karácsonyi vásár megszervezése céljára történő bérbeadásáról még július 18-ai ülésén döntött az önkormányzat. A kiírt pályázatra egyetlen ajánlat érkezett, amelyet el is fogadott a polgármesteri hivatal. A hivatallal szerződő cégcsoport öt évre nyerte el a jogot, hogy karácsonyi vásárt szervezzen Kolozsvár főterén. A cég azt vállalta, hogy 801 négyzetméteres korcsolyapályát épít a Mátyás-szoborcsoport köré, és a főtérre 85 házikót emel, amelyeket kereskedőknek és kézműveseknek ad majd bérbe, a főtér keleti oldalán pedig színpadot állít fel, amelyen közkedvelt előadóknak biztosít fellépési lehetőséget.
Horváth Anna önkormányzati képviselő a közösségi portálon tett bejegyzésében azonnali állásfoglalásra kérte fel a műemlékvédelmi bizottságot és a szakmai szervezeteket a korcsolyapálya ügyében. A volt alpolgármester provokatív gesztusnak tartotta, hogy a magyar érdekképviseletet és közösséget nem is tájékoztatták az új elképzelésről. A közösségi portálokon elindult vitában megszólalók közül volt, aki jó ötletnek tartotta, hogy körbe lehet majd korcsolyázni a szoborcsoportot, mások a magyarság elleni újabb támadásnak látták a történteket.
A korcsolyapályáról szóló hírek egy nappal azután jelentek meg a magyar nyilvánosság előtt, hogy az RMDSZ kolozsvári önkormányzati frakciója ügyészségi feljelentést tett a szoborcsoport megrongálása (egy sarkantyú letörése és egy másik lehajlítása) miatt. Kolozsvár főterén évek óta korcsolyapálya működik a téli hónapokban, ezt azonban eddig a tér keleti oldalán építették fel, távolabb a szoborcsoporttól. (d. j. i.)
Cikk megjelenési időpontja: 2017-11-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 745
szavazógép
2017-11-13: Világfigyelő - :

Újraválasztották Orbán Viktort (FIDESZ-kongresszus)

Orbán Viktor kormányfőt egyhangúlag, 1358 szavazattal újraválasztották a Fidesz elnökének tegnap a párt XXVII., tisztújító kongresszusán Budapesten. Alelnökké választották Novák Katalint, Gulyás Gergelyt, Kubatov Gábort és Németh Szilárdot.
2017-11-13: Belföld - :

Adóparadicsomok a Dunán

Nagy többséggel fogadta el a szenátus az SZDP-s Şerban Nicolae által márciusban benyújtott törvénytervezetet, amelynek értelmében a szigetekre épített kaszinók, panziók és más szabadidős létesítmények teljesen vagy részlegesen adómentesek lesznek. A törvény védett övezetekre – köztük a Duna-deltára – is kiterjed, ezenkívül városi zöldövezetekre és mezőgazdasági árterületekre is, ezért sokan úgy gondolják, hogy Liviu Dragnea pártelnök érdekében dolgozták ki, akinek fia az al-dunai Belina-sziget tulajdonosa lett, miután a területet kormányhatározattal átutalták a Teleorman megyei tanácsnak, az pedig olyan cégnek adta át, amelyet Dragnea fia vásárolt meg. A kezdeményező természetesen tagadja ezt, elmondása szerint az elmaradott területek turisztikai fellendítésének szándéka vezérelte. (Ziare.com)