Fizetik az előlegeket

2017. november 14., kedd, Gazdakör
A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) közleménye szerint országos szinten 735 091 pályázó – az igénylő gazdák 88,8 százaléka – kapta meg a támogatás előlegét, összesen 902,17 millió euró értékben.

92 852 gazda támogatási kérése még jóváhagyásra vár az elkövetkező időszakban. Az országban a legtöbb kérést, szám szerint 48 425-öt Suceava megyében iktatták, ott az előlegeket 90,7 százalékban fizették ki. Kovászna megyében 13 021 kérést iktattak, ebből 96-ot jogtalannak ítéltek meg. 899 kérés olyan állattenyésztési támogatásokra vonatkozik, amelyek esetében nem folyósítanak előleget. Az előlegek kifizetése 89,3 százalékban történt meg – tudtuk meg a közleményből. (bokor)
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 160
szavazógép
2017-11-14: Gazdakör - Bokor Gábor:

Nagyarany díjat is kiosztottak

Szombaton, pontosan Szent Márton napján szervezte meg a Szent Márton Borlovagrend a Küküllő menti borászok éves versenyét. A Három Fenyő vendéglőben megtartott dicsőszentmártoni eseményen 47 bormintával neveztek a gazdák, ebből 42 fehérbor, egy rozé és négy vörösbor volt. A borászok nagy része a Kis-Küküllő mentén termel szőlőt, de a versenyzők között voltak marosvásárhelyiek és tordaiak is. A borlovagrend XV. alkalommal szervez megmérettetést, ám hagyománya sokkal messzebbre nyúlik, első alkalommal ezelőtt  harminchárom évvel rendezték meg.
2017-11-14: Gazdakör - Incze Péter:

Decemberben újabb pályázat indul (Vidékfejlesztés)

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség megyei hivatalának igazgatója, Cătălina Savin hozta tudomásunkra, hogy decembertől újabb intézkedésre lehet  pályázni. A 16.1-es intézkedést most először írták ki a 2014–2020 közötti vidékfejlesztési tervben, címe: Operatív csoportok létrejöttének és működésének, innovatív projektek és termékek megvalósításának támogatása. Az igazgató tájékoztatása szerint a kiírás pályázható keretösszege 6,7 millió euró.