VidékfejlesztésDecemberben újabb pályázat indul

2017. november 14., kedd, Gazdakör
A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség megyei hivatalának igazgatója, Cătălina Savin hozta tudomásunkra, hogy decembertől újabb intézkedésre lehet  pályázni. A 16.1-es intézkedést most először írták ki a 2014–2020 közötti vidékfejlesztési tervben, címe: Operatív csoportok létrejöttének és működésének, innovatív projektek és termékek megvalósításának támogatása. Az igazgató tájékoztatása szerint a kiírás pályázható keretösszege 6,7 millió euró.

Az intézkedést szeptember 15-éig közvitára bocsátották, és a beérkezett javaslatok alapján összeállt az eligazító füzet majdnem végleges formája, de még nem jelent meg az www.afir.info honlapon. A maximálisan 500 000 eurós, önrész nélküli támogatás a kutatói és technikai újítások bevezetésére, innovatív projektek létrejöttének megvalósítására, a mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplők közreműködésének kialakítására és fenntartására költhető.
A pályázóknak ún. operatív csoportot kell létrehozniuk, de nem szükséges ennek törvényszéki bejegyzése. A csoportnak legkevesebb két tagja kell hogy legyen: egy kutatóközpont (pl. egyetem, kísérleti állomás) vagy egy feldolgozó, valamint a mezőgazdasági termelő vagy termelők szakmai társulása. Csatlakozhatnak szaktanácsadók, civil szervezetek vagy akár mezőgazdasági iskolák, vállalkozások is. A létrehozott operatív csoportnak első lépésben egy szándéknyilatkozatot kell letennie, a második szakaszban pedig magát a pályázatot. A pályázat rövid leírását is tartalmazó szándéknyilatkozatot elbírálják, azt követve, hogy milyen mértékben valósul meg az innovatív jelleg, a kutatási intézmények és a termelők kapcsolatának javulása, valamint hogy milyen mértékben javul a pályázat által a mezőgazdasági termelők versenyképessége. Alapfeltétel, hogy a projekt megoldást nyújtson a termelők gyakorlati nehézségeire. A sikeres első elbírálás és kiválogatás után a pályázónak négy hónapja lesz, hogy benyújtsa pályázatát, amelyet  pontozásos rendszer alapján bírálnak el a szakemberek.
A megyei vidékfejlesztési hivatal szakemberei ma gyűléseket tartanak, amelyekre meghívták Lidia Bogdant, a gyulafehérvári régiós központ vezérigazgatóját is. 11 órától a megyebeli nyertes pályázatokkal bíró települések polgármestereivel, 14 órától a 4.1-es  intézkedés nyertes pályázóival, 16 órától a három Leader-csoport, az Alutus Régió, az Angustia és a Progressio vezetőségével találkoznak. Az igazgató szerint a cél közös: minél hamarabb kifizetődjenek a pályázat útján elnyert pénzek. Ennek érdekében feltérképezik, hogy milyen nehézségekkel, késleltető akadályokkal, esetleg elszámolási hibákkal kell szembesülniük a pályázóknak és pályázatelbírálóknak egyaránt, és a gondokra közösen keresnek megoldást, illetve választ.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 112
szavazógép
2017-11-14: Gazdakör - :

Fizetik az előlegeket

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) közleménye szerint országos szinten 735 091 pályázó – az igénylő gazdák 88,8 százaléka – kapta meg a támogatás előlegét, összesen 902,17 millió euró értékben.
2017-11-14: Gazdakör - Bokor Gábor:

Medvekérdés „megoldva”

Legalábbis így véli a környezetvédelmi tárca. Megkezdték ugyan a veszélyes medvék kilövésének engedélyezését, de az intézkedés csepp a tengerben: köze sincs a valósághoz, az emberben, jószágban kárt okozó medvék valós számához.