Mi, hol, mikor?

2017. november 14., kedd, Mi, hol, mikor?
Előadás és könyvbemutató
Bernád Ilona bába (szülésznő), természetgyógyász és néprajzos szakíró Kovásznán a művelődési ház Ignácz Rózsa Termében ma 17 órától (a kovásznai Fábián Ernő Népfőiskola vendégeként), Kézdivásárhelyen az Erzsébet Teremben (44-es udvartér 1. szám) november 15-én, szerdán 17 órától (az EMNT kézdiszéki szervezete és a Kézdiszékért Egyesület szervezésében) Mit alkalmazhatunk ma népi egészségkultúránkból? címmel tart előadást. A találkozón megvásárolhatók  az előadó eddig megjelent kötetei, köztük az Isteni folyamat (Gyermekáldás, bábaság a magyar néphagyományban) és a Szerettem őköt úgy, ahogy kellett (A csecsemő és gyermek ápolása és gyógyítása néphagyományunkban) című legújabbak is. Kézdivásárhelyen az előadóval Gazda József író, szociográfus beszélget.

Zászlófelvonás
Észak-Erdély visszatérése után, 1942. november 15-én avatták fel Sepsiszentgyörgyön az országzászlót, amelyet akkor csak rövid ideig lengethetett a szél. Most, 75 évvel később egykori helyén, az Erzsébet park Székely Mikó Kollégiummal szembeni oldalán ismét felvonják a piros-fehér-zöld lobogót. Az évforduló napján, november 15-én, szerdán 17 órakor dobbanjon együtt a szívünk abban a hitben, hogy így volt és így lesz – biztatnak a szervezők. Előadást tart József Álmos helytörténész, áldást mond Bancea Gábor református lelkész.

Ingyenes magyar állampolgársági ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai november 15-én, szerdán 16–18 óráig Uzonban a Pünkösti-kúriában fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek összeállítják a magyar állampolgársági kérelmüket, segítenek a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérelmezésében, az útlevél igénylésében és regisztrációval kapcsolatos kérdésekben is. A fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.

Színház
VÁROSI SZÍNHÁZ.  130 éve született Karinthy Frigyes, ebből az alkalomból állította színpadra a Kézdivásárhelyi Városi Színház a Karinthy kávéház című legújabb előadását. A Vigadó Művelődési Ház nagytermi színpadán látható produkció Kiss László színművész egyéni előadása, rendező: Kolcsár József. A ma 19 órától kezdődő előadásra a Gábor Áron B bérlet, 25-én a Gábor Áron C  bérlet érvényes.
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház műsorán november 15-én, szerdán 19 órától a nagyteremben a Lewis Carroll Alice Csodaországban és Alice Tükörországban című meseregényei alapján készült Alice látható – a Tamási Áron Színház és a sZempöl Offchestra közös produkciója Bocsárdi László rendezésében.

Zene
KLASSZIKUS ZENE FIATALOS LENDÜLETTEL. A héten kezdődik Sepsiszentgyörgyön a vibrate!session kamarazenei fesztivál, amelyen nemzetközi meghívottak klasszikus műveket kortárs érzékenységgel szólaltatnak meg november 15–19. között. A nyitókoncertnek a Krisztus Király katolikus templom ad otthont november 15-én, szerdán 19 órától. A fesztivál koncertjeire a teljes árú jegy 25 lej, a diák- és nyugdíjasjegy 12 lej, az öt napra szóló bérlet 100 lej. Jegyet a városi kulturális szervezőirodában lehet váltani hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 9–13 óráig és egy órával a programok kezdése előtt, valamint online a www.biletmaster.ro oldalon.
RETROPOLY – HANGOS FÉNYKÉPALBUM SZTÁROKKAL. Rendhagyó musical ősbemutatójára kerül sor Sepsiszentgyörgyön november 16-án a Sepsi Arénában. A Varga Zsolt művészeti vezető és koreográfus (UFO Update zenekar), illetve Vizeli Csaba rendező-író (Magyarock Dalszínház) által megálmodott produkcióban a 90-es évek népszerű magyar slágerei mellett a korszakot idéző történet, 21. századi látványelemek és elismert színművészek, énekesek tesznek meg mindent annak érdekében, hogy a nézőket felejthetetlen időutazásra vigyék.

Bábszínház
November 15-én, szerdán 10 és 12 órától Kovásznán a művelődési központban a marosvásárhelyi Ariel Bábszínház román tagozata be­mutatja Copilul și vrăjile című előadását, amelyet Ravel gyermekoperája alapján rendeztek.

Tortoma Önképzőkör
A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órától Rendhagyó földrajz­óra, avagy kirándulás a Keleti-Alpokban címmel Andorkó Imola, a bardoci Benkő József Általános Iskola földrajz szakos tanára tart vetített képes úti beszámolót. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai programja: 16.30-tól 1945 (magyar dráma); 16.45-től Suburbicon (amerikai krimi); 18.30-tól Megjött apuci 2. (ame­rikai vígjáték); 18.45-től Kincsem (magyar romantikus kalandfilm); 20.30-tól Beyond Skyline (szingapúri–angol–indonéz–kanadai–amerikai szélhámosfilm); 21 órától Thor: Ragnarök (amerikai akciófilm).

Humorest
Humorest
A Szomszédnéni és Felméri legújabb, Majmok! című előadása Sepsiszentgyörgyön november 16-án, csütörtökön 18 és 20 órától a Székely Mikó Kollégium dísztermében, Kézdivásárhelyen november 17-én 19 órától a Vigadó nagytermében tekinthető meg. Jegyek a Hárit-irodában, a Martinovics Ignác utca 2. szám alatt és a Vigadóban kaphatóak.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Adonis (telefon: 0267 324 903, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Dona gyógyszertár szolgálatos..

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Péntekig Kilyénben naponta 8–16 óráig (a 3-as és a 9-es transzformátorállomás körzetében); Hidvégen naponta 9–16 óráig (a 2-es transzformátorállomás körzetében); Dálnokon naponta 8–15 óráig (a 2-es, 3-as, 4-es transzformátorállomás körzetében); Sepsiszentgyörgyön ma és szerdán 8–16 óráig (a 71-es transzformátorállomás körzetében, a Stadion utcai 15–19-es tömbházban és az alattuk levő üzletekben); Sepsibesenyőn szerdán 8–15 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. November 15-én, szerdán 9–12 óráig a GA2 szivattyúállomás meghibásodása miatt az ivóvízhálózatban nyomásproblémák léphetnek fel, a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet, és időnként megszakad az ivóvíz-szolgáltatás a tömbházak felső emeletein Kézdivásárhelyen. Az esetleges kellemetlenségekért megértést és türelmet kérnek.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenve­délybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőség) és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as telefonon lehet.
GUZSALYAS. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 16.30–17.30-ig gyermektáncház óvodásoknak, kisiskolásoknak, 17.30–19.30-ig kézműves-foglalkozás gyermekeknek, fiataloknak, felnőtteknek (agyagozás).
Az EGYÜTT A RÁK ELLEN EGYESÜLET ma 18 órától egyesületi találkozót tart a sepsiszentgyörgyi Míves Házban. Meghívott: Domokos Izabella, aki az egészséges táplálkozásról és életmódról tart előadást.
PSZICHOKLUB. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában, a Selye János Pszichoklubban ma 18 órától Tervem van veled 2.1 – avagy hogyan legyünk hatékonyabbak címmel beszélgetés. Házigazda: Dulányi Szidónia.
DÍSZÍTŐMŰVÉSZET. A sepsi­szentgyörgyi Szorgos kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában). Telefon: 0727 273 056.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló mozgás hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától step­aerobik. Telefon: 0722 243 234.
MOZI. A sepsiszentgyörgyi 9D moziban hosszú filmek megtekintésére kibérelhető a terem legtöbb 12 személy számára. Vetítési időpontok: keddtől péntekig 14, 16.30, 19, 21.30 órától, szombat-vasárnap 11.30, 14, 16.30. 19, 21.30 órától, hétfőn zárva.
VÖRÖSKERESZT. A Kovászna Megyei Vöröskereszt minden kedden 9–12 óráig vérnyomás-, vércukorszint- és koleszterinszint-mérést végez a székházban (Sepsiszentgyörgy, Kós Károly út 7. szám).
ASZTALITENISZKLUB. A sepsiszentgyörgyi dollárpiac melletti Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-11-14 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 745
szavazógép
2017-11-14: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szeretett édesanya, nagymama, testvér, keresztmama, a kézdivásárhelyi
özv. LÉVA LAJOSNÉ
BARTOS ROZÁLIA
életének 80., özvegységének 20. évében rövid betegség után 2017. november 13-án visszaadta lelkét Teremtőjének.
Drága halottunk földi maradványait 2017. november 15-én 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a római katolikus egyház szertartása szerint a régi református ravatalozóházból.
Emléke legyen áldott, nyugalma csendes.
„Pihenj, te drága szív, már megszűntél dobogni, szerető jóságod nem tudjuk feledni, mert elfeledni téged soha nem lehet,
csak meg kell tanulnunk ezután élni nélküled.”
A gyászoló család
10491
2017-11-14: Sport - :

Tizenegy dobogós helyezés (Birkózás)

A megyeszékhelyi Sepsi ISK birkózói tizenegy helyezéssel – öt második és hat harmadik – zárták a vasárnap Marosvásárhelyen megtartott Edzők Emlékversenyét. A hagyományos és rangos viadalon Háromszéket tizenöt birkózópalánta képviselte becsülettel.