Szent Kristóf Küküllőváron

2017. november 14., kedd, Magazin
Egy új értelmezés szerint Szent Kristóf-ábrázolás lehetett Küküllővár Árpád-kori falrészeket is őrző református templomának mindeddig tatárfejnek tekintett falfestménye.
  • Restaurálás előtt  Fotó: Csedő Attila
    Restaurálás előtt Fotó: Csedő Attila

Lángi József falkép-restaurátor elmondta, a templomtoronynak a hajó padlásterében levő oldalán található falképmaradványt Keöpeczi Sebestyén József heraldikus tisztította meg, írta és rajzolta le először a 20. század elején, és ő vetette fel a tatárfej-magyarázatot is. Később Kelemen Lajos úgy vélte: azért festhettek tatárfejet a templom falára, hogy intő jelként emlékeztessen az 1241-es tatárjárásra, amely elpusztította a környék lakosságát. Az ilyen hatalmas alakok a templomhomlokzatokon Szent Kristóf-ábrázolások szoktak lenni – jelentette ki Lángi József. Hozzátette, sem a tatárfej-értelmezés bizonyítására, sem a Szent Kristóf-értelmezés alátámasztására nincs semmilyen forrás, de míg tatárfejre nincs máshol példa, megannyi ismert analógia utal Szent Kristófra. A  középkori templomoknak leggyakrabban a település felé eső homlokzatára festették Szent Kristóf alakját. Egy kegyes hagyomány szerint ugyanis, aki reggel felkelve Szent Kristófra pillant, azt aznap nem érheti szerencsétlen halál. Sok ilyen ábrázolás volt a középkori templomok homlokzatán, de kevés maradt fenn. A Küküllővártól alig 30 kilométerre fekvő Darlac és a vele szomszédos Somogyom szász templomán azonban felszínre kerültek hasonló ábrázolások. A restaurátor az alak fejviseletét és vágott szemét sem tartja különlegesnek. Mint megjegyezte: a román kori festészetben általában valamilyen fejfedővel festették Szent Kristófot, és a küküllővárihoz hasonló süveges ábrázolásra is van példa.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 200
szavazógép
2017-11-14: Közélet - :

Regionális szeminárium a ROP 2014–2020 alapokból finanszírozott, közintézmények által leadott pályázatok kedvezményezettjei számára (Fizetett hirdetés)

Sepsiszentgyörgy, 2017. 11. 14
A pályázók támogatása és tájékoztatása, az egyenlő bánásmód alapelvének figyelembevételével, része azoknak a kötelezettségeknek, amelyeket a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség a Regionális Operatív Program 2014—2020 kivitelezéséhez kapcsolódó hatásköreit szabályozó keretegyezmény alapján felvállalt.
2017-11-14: Magazin - :

Oscar-díjakat adtak át

Agnes Varda francia filmrendező, Donald Sutherland színész, Charles Burnett forgatókönyvíró-rendező és Owen Roizman operatőr Oscar-díjat kapott életművéért a szombat este Hollywoodban megrendezett Kormányzók bálján, amelyen tiszteletbeli Oscarral jutalmazta az amerikai filmakadémia Alejandro González Inárritu bevándorlókról szóló virtuálisvalóság-filmjét is.