Szorul a hurok Liviu Dragnea körülA harmadik bűnvádi eljárás

2017. november 14., kedd, Belföld
Újabb ügyben idézte be gyanúsítottként Liviu Dragneát, a Szociáldemokrata Párt, valamint a képviselőház elnökét tegnap a korrupcióellenes ügyészség. A politikussal tegnap közölték, hogy egy 2001-ben alakult bűnszövetkezet megszervezésével, hivatali visszaéléssel, hamis nyilatkozattétellel és uniós támogatások eltérítésével gyanúsítják. A vádhatóság szerint a bűncselekményeket Teleorman megyei tanácselnöki minőségében követte volna el a Tel Drum-ügyben.

Az ügyészség közleménye szerint a több mint másfél évtizeddel korábbi eseményekkel foglalkozó nyomozás tavaly kezdődött az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által jelzett, uniós támogatások felhasználásával kapcsolatos törvénytelenségek felderítése érdekében. A korrupcióellenes ügyészség arra a következtetésre jutott: 2001-ben Dragnea Teleorman megye önkormányzati elnökeként az ügyben szintén gyanúsítottként szereplő nyolc bűntársával együtt bűnszövetkezetet hozott létre, amely magántulajdonba játszotta át a Tel Drum önkormányzati közútépítő és karbantartó vállalatot, majd az annak törvénytelenül juttatott – országos és európai alapokból származó – közpénzek egy részét elsikkasztotta (hivatali visszaéléssel, csalással, adócsalással, pénzmosással és nem nyilvános adatok felhasználásával) vagy pártja finanszírozására fordította.
Az ügyészek szerint a Tel Drum 2002 és 2005 között több megyei út javítására kapott közvetlen, versenytárgyalás nélküli, száz és tízmillió lejes nagyságrendű megrendelést, és több vállalkozást is létrehoztak, melyek révén olyan kereskedelmi körfogást valósítottak meg, amely során a haszon a bűnözői csoport tagjaihoz került. További vádpontok, hogy a bűnözői csoport tagjai felhasználták tisztségükből adódó befolyásukat arra, hogy az európai uniós pályázatok esetében bizalmas információkat szivárogtassanak ki, és hogy bizonyos korlátozó feltételeket iktassanak be a versenytárgyalásoknál, valamint, hogy Liviu Dragnea révén előnyt szerezve, csalással pályázzanak kormánypénzekre, és törvénytelen módon, hamis és pontatlan dokumentációval hívjanak le európai alapokat. Emellett a bűnözői csoport tagjai központi közigazgatási tisztségekbe segítettek bizonyos személyeket és támogatáshoz juttatták Liviu Dragnea pártját a csoport tagjai által ellenőrzött vállalkozásoktól származó adományok révén. A csoport tevékenysége által okozott kár meghaladja a 21 millió eurót. Az ügyészek szerint a bűnszövetkezet azóta is működik, az állami megrendeléseket és támogatásokat futószalagon elnyerő Tel Drumot pedig valójában Dragnea irányítja bizalmi emberein keresztül.
A szociáldemokraták elnöke korábban következetesen cáfolta és cáfolja, hogy a Tel Drumban tulajdonrésze lenne. A pártelnök egyébként minden tegnap ismertetett vádat kategorikusan visszautasított, és közölte, nem mond le képviselőházi tisztségéről. Az ellenzék részéről Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke, valamint Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke kérte Liviu Dragneától, hogy mondjon le a képviselőházi elnökségéről.
Az idő alatt, míg Dragnea az ügyészség épületében tartózkodott, pártja támogatóinak egy kisebb csoportja – élükön Paul Stănescu miniszterelnök-helyettessel – tüntetett a vádhatóság ellen annak székháza előtt, azzal vádolva az intézményt, hogy futószalagon gyártja az ügyiratcsomókat.
Mint ismert, Dragneát korábban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben, egy másik ügyben pedig azzal vádolták, hogy okirat-hamisításra bujtogatta munkatársait.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-11-14 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 745
szavazógép
2017-11-14: Belföld - :

Szenátusi nem március 15-re

Elutasította a szenátus tegnap azt a törvénytervezetet, amely hivatalos ünneppé nyilvánítaná március 15-ét a romániai magyarok számára. Az RMDSZ törvényjavaslatát csak nyolc szenátor támogatta, tizenegyen tartózkodtak, 82-en pedig elvetésére szavaztak. Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője szerint a román politikai pártok öncélú csatározásaik eszközéül használták a március 15-ét, s ez vezetett oda, hogy kényes kérdéssé váljon a magyarság nemzeti ünnepe és ez a döntés szülessen. Rossz üzenettel bír a tervezet elutasítása, de az ünnep értékéből semmit nem von le.
2017-11-14: Belföld - :

Tovább zuhan a lej

Történelmi mélypontra süllyedt tegnap a lej árfolyama, a Román Nemzeti Bank által közölt árfolyam szerint egy euró 4,6495 lejt ért. Legutóbb 2012 júniusában volt hasonlóan gyenge a lej.