Országzászló a főtérenEgy hónapig ismét loboghat

2017. november 14., kedd, Közélet
Rendhagyó eseményre hívja szerdán a Magyar Polgári Párt a sepsiszentgyörgyieket. Délután öt órától történelmi kiállításra várnak mindenkit az Erzsébet parkba, ahol eredeti helyén újból felvonják a magyar országzászlót az egykori emlékmű ez alkalomra készített makettjére. A kiállítás harminc napig marad a központi parkban.

Tragikus történelmi eseményekben nem szűkölködünk, de akadnak olyanok is, amelyek örömünnepről szólnak, ilyen volt 1942. november 15-e, amikor az Erzsébet parkban felvonták a magyar állami lobogót az országzászló-emlékmű avatásának ünnepségén. A szerdai rendezvénnyel erre a pillanatra szándékoznak emlékezni, és remélik, a gesztus egyúttal bátorságot ad a székelységnek, hogy „ne mondjunk le szülőföldünkről, mivel az nem eladó, és egyben erőt ad a továbbra is nehéz autonómiaharchoz” – fogalmazott Kulcsár-Terza József, az RMDSZ színeiben megválasztott parlamenti képviselő, az MPP politikusa. Reményét fejezte ki, hogy a román testvérek nem forgatják majd ki az esemény értelmét, lényegét, és nem indítanak újabb, az utóbbi időben jellemző magyarellenes támadást.
Miklós András ötletgazda a kezdeményezés kapcsán elmondta: egy évvel ezelőtt látott egy rövid archív felvételt az országzászló-emlékmű felavatásáról és a lobogó felvonásának ünnepségéről. Ekkor fogalmazódott meg, hogy a város életében kiemelkedő jelentőségű eseményt méltó módon kellene megidézni, tekintve, hogy idén a 75. évfordulója is elérkezett. Miklós András röviden felidézte az emlékmű létrejöttének hátterét, az 1920-as években elindult, a trianoni traumát – egyebek mellett  emlékművek állításával – ellensúlyozni szándékozó, a revíziós törekvéseket és katonanemzet-jelleget erősíteni próbáló országzászló-mozgalomtól egészen a második bécsi döntés nyomán kialakult kedvező helyzetig, amely lehetővé tette, hogy 1942-ben Sepsiszentgyörgyön is emlékművet avassanak, miután 1940-ben, a magyar hadsereg bevonulását követően az elhatározás már megszületett. Miklós András  Haáz Ferenc Rezső udvarhelyi képzőművész, oktató rövid életű alkotásának 1945 utáni sorsáról is szólt: talapzatának kőanyagát a jelenleg az Erzsébet parkban álló szovjet hősök emlékművébe építették be. Az ötletgazda a szerdai megemlékezés kapcsán elmondta: megszerezte az eredeti emlékmű tervét, amely alapján egy méretarányosan szerényebb makettet készítettek, erre vonják fel a magyar nemzeti lobogót, mellette pedig két pannó, egy román és magyar nyelvű ismerteti a tudnivalókat József Álmos kutatásai alapján. A kezdeményezők egyébként köztérfoglalási engedélyt kértek az önkormányzattól, amit meg is kaptak, így a makett és a lobogó harminc napig az Erzsébet parkban marad mint történelmi kiállítás.
A rendezvény programja kapcsán Nagy Gábor Levente, az MPP sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke kijelentette, ragaszkodtak, hogy a kiállítás történelmi jellegét megtartsák, ezért mellőzik a politikai felszólalásokat. József Álmos helytörténész szól majd az egybegyűltekhez, ismertetve az eseménnyel kapcsolatos tudnivalókat, amelyek egyébként a pannókon is szerepelnek, valamint a történelmi hátteret. Ezt követően Gyenge Tímea, a Plugor Sándor Művészeti Szakközépiskola diákjának szavalata, valamint Szabó Fruzsina, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum tanulójának éneke, zárásként pedig Bancea Gábor református lelkipásztor áldása hangzik el.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-11-14 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 745
szavazógép
2017-11-14: Közélet - Hecser László:

Feljelentés sikkasztásért (Barót)

A megyei tanfelügyelőség sikkasztás, illetve pénz nem célszerű felhasználásának gyanújával tett feljelentést a Baróti Szabó Dávid Középiskola meg nem nevezett alkalmazottjával szemben. Értesüléseink szerint a középiskola vezetősége jelezte a könyvelőségen tapasztalt rendellenességeket Lázár-Kiss Barna András polgármesternek és Kiss Imre főtanfelügyelőnek.
2017-11-14: Jegyzet - Kuti János:

Új kampány kezdete? (A múlt hét)

Az egykor szocialista, mára Demokratikus Koalíció vezérévé vedlett Gyurcsány Ferenc és új pártja méltóképpen szeretné megünnepeltetni a 2004. december 5-ei kettős állampolgárságról szóló népszavazást, ezért a vezér újólag megszólalt. Most már sokkal jobb viszonyban van vélünk, külhoni magyarokkal. Mondhatni pertu barát lett mindenkivel, és így le is tegezett minket.