Igazságszolgáltatási törvények módosításaCsökkentenék az ügyészek hatalmát

2017. november 14., kedd, Közélet
Szükséges az igazságszolgáltatási törvények – három jogszabály – módosítása, magyarázta pénteki sajtótájékoztatóján Márton Árpád háromszéki RMDSZ-képviselő, a képviselőház jogi bizottságának tagja. Tegnap módosító javaslatokat nyújtott be, s azt is megjegyezte, nem ért egyet azzal, hogy Romániában ügyészek diktáljanak.

Az igazságszolgáltatási törvénycsomag módosítása három jogszabályt érint: az igazságszolgáltatás működéséről szóló, a bírák és ügyészek jogállására vonatkozó és a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) működését szabályozó jogszabályt. Utóbbi kapcsán megjegyezte, a bírói tanács esetében azért is nehéz magyar megfelelőt találni, mert csak Romániában létezik olyan kifejezés, illetve testület, amely egyaránt szól az ügyészről és a bíróról is.
A jogi bizottsághoz benyújtott módosítások fontosabb elemei: korhatár nélkül lehet bírói vagy ügyészi továbbképzésre felvételizni, az oktatás két évről négy évre bővül, ezután a gyakornoki státus egy évről kettőre nő, azaz 27 évesen lehet valaki kezdő ügyész vagy bíró. Szintén nagyon fontos, hogy szabályoznák a másik szakmába való átsorolást, eddig húszévi ügyészi munka után bíróként is folytathatta valaki a pályáját (akár a legfelsőbb bíróságon) „úgy, hogy korábban úgy gondolkozott, mindenki gyanús, aki él, és esetleg soha nem vett részt polgári perben”. Eddig elég sokan éltek az efféle átsorolással. Az új változat lehetővé tenné ugyan a változtatást, de úgy, hogy az illető az elejéről kezdje a szakmát. Módosítani kívánnak továbbá a Legfelsőbb Bírói Tanácsban azon, hogy bírói kérdésekben bírók, ügyészi problémákban pedig ügyészek döntsenek. Az ügyészek és a bírák tevékenységével kapcsolatosan lényeges, hogy létrejönne egy igazgatóság, amely az általuk elkövetett bűncselekményeket vizsgálná ki, ez a legfőbb ügyésznek lenne alárendelve. A tervezett változtatások normálisnak tekinthetők, vélekedett a képviselő, ugyanakkor azt is megjegyezte, mások mellett van egy olyan módosító javaslata, miszerint ha felmerül a gyanú, hogy rosszindulatból vagy súlyos vétségből ítéltek el valakit, akkor az ügyészre és a bíróra is legyen alkalmazható a hatalommal való visszaélés fogalma. Fontos változtatás lenne továbbá, hogy azokban a körzetekben, ahol nemzeti kisebbségek élnek, a bírói, ügyészi állásokra versenyvizsgázók közül azokat részesítsék előnyben, akik ismerik az ott élők nyelvét, s e folyamatban a közigazgatásban hatályos 20 százalékos lakossági arányt tekintsék küszöbértéknek.
A Háromszék kérdésére válaszolva Márton Árpád kijelentette, az említett három törvény semmi olyant nem tartalmaz, amely révén a Szociáldemokrata Párt érintett politikusai menthetnék a bőrüket, „az más jogszabályokban van”. Mint fogalmazott, ez a három törvény egy olyan szándékot tartalmaz, amely egy kicsit kivezetné Ro­mániát abból a sodrásból, amelybe egy volt kommunista ügyésznő minisztersége alatt került be, s az igazságszolgáltatást az ügyészek és a titkosszolgálatok uralják. Mindegy, hogy szervezett bűnözésről, terrorizmusról vagy másról van szó, jelenleg nagyon erős az össze­fonódás a titkosszolgálatok egy része és az ügyészek nagy része között, ez a mély állam. Ez mindazoknak érdeke, akik ezáltal, érdek-össze­fonódásaik révén saját kezükben tarthatják az országot, vélekedett, megjegyezve, nem mélyült el ebben a témában, saját meglátását közli.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 161
szavazógép
2017-11-14: Jegyzet - Kuti János:

Új kampány kezdete? (A múlt hét)

Az egykor szocialista, mára Demokratikus Koalíció vezérévé vedlett Gyurcsány Ferenc és új pártja méltóképpen szeretné megünnepeltetni a 2004. december 5-ei kettős állampolgárságról szóló népszavazást, ezért a vezér újólag megszólalt. Most már sokkal jobb viszonyban van vélünk, külhoni magyarokkal. Mondhatni pertu barát lett mindenkivel, és így le is tegezett minket.
2017-11-14: Közélet - Bokor Gábor:

Kovásznai kórusok találkozója

Tizenhetedik alkalommal szervezték meg a hétvégén a kovásznai kórusok találkozóját. A szombati eseményen a római katolikus templomban hat kórus mutatkozott be. Mindannyiuk – Református Férfidalárda (karnagy Antal Ernő), Cinke Kórus (Péter Artúr), Tiszta Szív Diákkórus, (Gyerő Katalin), Hozsanna Kamarakórus (Gyerő Katalin), Pastorala Kamarakórus (Szántó Kinga), Szent István Katolikus Kórus (Kercsó Ferenc) – fellépését vastapssal jutalmazta a hallgatóság.