Az Európai Parlament elnöke: Megduplázná az uniós költségvetést

2017. november 14., kedd, Világfigyelő
Az eddigi 140 milliárd eurónak a duplájára, 280 milliárd euróra kell emelni az Európai Unió éves költségvetését az Európai Parlament elnöke szerint. Antonio Tajani a Berliner Morgenpost német lapban tegnap megjelent interjúban kiemelte, hogy a 140 milliárd euró a tagállamok összesített hazai össztermékének (GDP) egy százalékát sem éri el. Ez nem elég az EU feladatainak ellátásához.

A költségvetés megduplázását nem a tagállami befizetések növelésével, hanem új, saját források megteremtésével, például a tőzsdei tranzakciók megadóztatásával kellene elérni – mondta az olasz konzervatív politikus. Aláhúzta, hogy a plusz forrást nem a brüsszeli bürokráciára kell fordítani, hanem a bevándorlás ellenőrzésére, a terrorizmus elleni harcra, a gazdaságélénkítésre, valamint a védelmi együttműködés fejlesztésére, ami a hadiipar vezető EU-s vállalatainak támogatását is jelenti. Az EU-nak az energiaszektorra és a gazdaság digitalizációjára is több forrást kell összpontosítania, mert csak így tud helytállni a versenyben az Egyesült Államokkal, Kínával, Indiával vagy éppen Oroszországgal – tette hozzá. A nemzetközi migrációs válságról szólva hangsúlyozta, hogy „a menekültválság Afrika és a Közel-Kelet instabilitásának eredménye”. Az EU-nak meg kell akadályoznia az „afrikai exodust”, ezért egy uniós „Marshall-terv” révén a következő, 2021-ben kezdődő többéves költségvetési periódustól hét éven keresztül legkevesebb 40 milliárd eurót kell fordítani Afrika fejlesztésére. Rámutatott, hogy az előrejelzések szerint Afrika lakossága 2050-ig megduplázódik, eléri a 2,5 milliárdot, és 2100-ra 5 milliárdra emelkedhet. Ezért az EU-nak a tömeges elvándorlás megakadályozása érdekében fejlesztenie kell az afrikai országok gazdaságát, infrastruktúráját és oktatási rendszerét, és ki kell dolgoznia egy stratégiát az éghajlatváltozás, a terror és a háborúk hatásainak kezelésére.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-11-14 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 745
szavazógép
2017-11-14: Világfigyelő - :

Ukrán nacionalisták masíroztak Beregszász utcáin

Vasárnap délután Beregszászon előre bejelentett, hatóságilag engedélyezett felvonulást tartott a Szvoboda (Szabadság) párt Karpatszka Szics (KSZ) elnevezésű katonai szervezete, tiltakozásul az ukrán oktatási törvényt érő kárpátaljai magyar és magyarországi bírálatok ellen. A menet közel száz résztvevője petárdákat és füstbombákat dobálva vonult több mint egy órán át a város utcáin, miközben nacionalista jelszavakat skandált.
2017-11-14: Világfigyelő - :

Erős földrengés Irak és Irán határán

Legkevesebb 407 ember vesztette életét az Irán és Irak határvidékét sújtó vasárnapi földrengésben – írja a BBC. A halálos áldozatokon túl körülbelül 6700-an megsérültek a Halabdzsa iraki várostól 31 kilométerre éjszaka bekövetkezett 7,3-as erejű földmozgásban, amelyet egész Irakban és még Izraelben is lehetett érezni.